Бедствена star архитектура

До вчера бях голям фен на herzog & de meuron. Но вчера прекарах цял ден в проектираната от тях библиотека на TU Cottbus и мога с тъга да обявя, че тия идоли паднаха от високо. И не е заради непрактични изцепки, като например, че на всеки етаж от библиотеката имаше мизерна тоалетна за само един човек.

Ето я сградата отвън. На изкуствен хълм/пиедестал и облепена с полупрозрачни гигантски букви (и двете – доста елементарни метафори, като се замислиш):

Проблемът е като гледаш отвътре-навън, обаче. Нямам спомен да съм бил в по-дразнещо потискащ интериор. Интересното беше, че и атмосферата на събитието, в което участвах, беше също необяснимо нанервена.

Според мен причината е това:

Обикновен немски априлски ден в тази сграда се превръща в кошмарно мрачен пейзаж от черни буреносни облаци и сгради, които сякаш са в пелена от дъжд смесен с градушка.

Впечатляващ провал.

2 мнения за “Бедствена star архитектура

  1. Е, не, това е сграда О.o
    Да се начуди човек на TU – по принцип с други неща впечатляват.
    То не че Април е някакъв ултра цветен месец, но те са се постарали, дори ако се случи невъзможното и се появи слънце, пак да изглежда като ноември.

    п.с. Сградата малко ми прилича на опит за стар Burg, кацнал върху самотно хълмче.

  2. Да си чул за архитект от последните 50 години, който да е станал известен с функционалност?

    Харчат се визии и формообразуване, абстрактни теории, екологични концепции, авангардни материали… А е трудно да публикуваш функционалността в списание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.