Пагубна за природата схема за източване на средства

…или с други думи „инвестиция“ в соларен парк в България.

1. Пладнешки обир

Един мегаватчас енергия от слънчеви батерии в България се изкупува на гарантираната от дъжавата цена от 823 лева. За сравнение от „Козлодуй“ същото количество енергия струва 16 лева, а от новите „Марица изток“ – 62 лева.

Ще кажете „хубаво, но това е модерна енергия и ние като баш-европейци не искаме да изоставаме и трябва да поддържаме новите източници“. С малката хватка, че в северна и облачна Германия един мегаватчас от слънчева енергия се изкупува за 440 лева. В същата Германия, която е най-богатата държава в Европа, произвежда и развива технологиите за соларна енергия и печели директно от развитието им. За разлика от България, където просто се очаква крайният потребител да плаща скъпо на чуждестранни фирми произвели и инсталирали тези мощности.

Българинът плаща два пъти повече за този неефекитвен източник за ток от германеца, който произвежда и продава технологиите и който си получава до някъде парите обратно защото се връщат в немската икономика. Нещо да ви се вижда нередно?

Може би ще ви се види нередно, че Германия намаля с всяка година фиксираната висока цена за този ток, докато преди дни в България бе взето решение, цената да е фиксирана в срок от 25 години за всяка такава „инвестиция“. А, и още нещо, от Юли 2010 германската държава не субвенционира тока от соларни паркове построени върху селскостопанска земя, което напълно спира тези проекти (виж точка 2 по долу).

Къде са пазарните фундаменталисти да се борят срещу това гига-изкривяване на пазара?! Къде са левите да се борят срещу директното ограбване на крайния потребител – беден българин – от финансови и икономически профитьори?!

2. Екологично престъпление

Така изглежда 1 Мегават инсталирана мощност на обработваема земя в Тракийската низина, близо до Пазарджик:

Слънчева енергия

Слънчеви батерии

Един мегават от планирани 80 на това място. Както се виджа не ми го хваща обектива колко е голямо това покривало от бетон, желязо и стъкло върху нивата. Панелите са по-високи от човек. Представете колко още от нивите наоколо трябва да се унищожат завинаги, за да се постигнат 80 мгВата .

По-очевидно и директно съсипване на природа и обработваема земя според мен няма къде другаде да намерим. Нивата е купена, разбира се, евтино и уж „почвата е камениста и е негодна за селскостопанска дейност. Парцелът е отдалечен от населените места и липсват комуникации“. Парцелът е между 2 села, с лице на междуградски път и винаги, абсолютно винаги, е бил обработвана нива. От другата страна на пътя има черешова градина.

Питам, къде са еколозите и зелените, когато малката ни плодородна държава е конкретно заплашена да се превърне в съсипана за винаги пустиня от бетонирани черни панели?!

Не е ли време тази крайно анти-природна и анти-човешка схема за източване на пари от държавата и населението да бъде спряна?

6 мнения за “Пагубна за природата схема за източване на средства

 1. не търси зелени и еколози – те се вкопчват като удавник за сламка във всеки абсурд, който се предлага като безопасна „алтернатива“ на атомната енергия. 🙁

 2. Да, не ги търси – у нас „еколози“ е фешън етикет, нищо повече. Като по-млад познавах по-отвътре някои от тези организации – пълна подигравка са и нищо не разбират от енергетика, да не говорим пък от екология. Само знаят да говорят ядосано и да цитират модерните на деня „зелени“ писания.
  А за другото – много си прав, но за жалост не знам кой ще чуе това. Повечето хора така и така обичат да слушат „зелените“. Баща ми преди година-две предвиждаше такъв проблем със слънчевите, явно вече наистина го има. Между другото, подобна схема работи и при ветрените. Истината е, че много, много усилено се перат едни пари. И хем се перат, хем вече понеже повечето са поизпрани, се умножават. За сметка на всички нас, разбира се. Абе – мафия!
  Аз лично съм бая отчаян… 🙁

 3. Като цяло добра новина, но частно погледнато, нивата в Тракийската низина на снимките горе пред панелите е „5 до 7 категория“, което значи съвсем спокойно може да се бетонира и съсипе и след този закон. Питам се има ли ниви изобщо, които не са от 5 до 10 категория.

  Проблемът в голяма степен е в изкупвателната цена, кято е абсурдна и явен резултат от тежко мафиотско лобиране. Да повторя – два пъти по висока от Германия и фиксирана за 25 години напред.

 4. Pingback: Ново 20
 5. Не знам колко пари е печалбата на чужсестранните ел. разпределителни дружества, но ако те бяха държавни и тази печалба отиваше във фондове за развитие на енергетиката досега можеше да се построи АЕЦ Белене + достатъчно соларни паркове с Български пари, без кредити и чуждо участие.
  …колко сгради с плоски покриви има в България? В/у тях какво пречи да се монтират соларни панели? На дали ше са напълно достатъчни, но ще намалят използването на незастроени площи за тези цели.
  А да не говорим, че може да се стимулират нашите учени за изнамиране на по-добри решения в соларната енергетика, които да се прилагат на практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.