Банско отвън

Приятел ми прати връзка към скорошна статия на Ню Йорк Таймс за скитуризма в Банско. И нали съм старо скиорче се заинтригувах. Според мен е сравнително добронамерено написана, а това са нещата, които разбрах от нея:

  1. В очите на чужденеца със ски опит, и най-вече американец, Пирин е много малка планинка. Съгласен съм, като скъпоценен камък е. И няма място за повече „развитие“.
  2. Наляти са много пари, но хаосът и калта са налице и дразнят хора със съсвсем малко по-големи очаквания.
  3. Банско е привлекателно за чужденците само заради евтинията.
  4. Народът по лифтовете е голям и не знае как се чака на опашка. (Това им е религия на англосаксонците, така че е отделна тема).
  5. На репортера все пак най му е харесало, като е успял да се излъзне от „развитата“ част и се е озовал във все още неунищожената природа встрани от пистите.

Отдавна следя такива статии, защото ми е интересен погледът отвън. И ми прави впечатление, че много журналисти (дори англичани!) хич не харесват храната, която се предлага по курортите. Така и не мога да преценя дали не се дава на туристите просто по-кофти храна, или пък храната ни като цяло не им понася и не знаят за какво става дума…

3 мнения за “Банско отвън

  1. Статията и аз съм съгласен е страхотна. Иначе имам забележки по два момента, които са по-скоро културна особеност, отколкото реален недостатък на България. Първото са препечените пържоли – англосаксонската традиция повелява пържолите да са полусурови – „по английски“ т.е. „а л’англе“, а аз не мога да понасям сурово месо, ако не е пъстърмица или луканка.

    И второто е, че те искат да се пързалят на девствен сняг – powder, както му викат. Това не знам дали и по закон е възможно в България на официални писти, да не говорим за неразбирането от чисто културна гледна точка. „Пистите са утъпкани/обработени“ у нас се смята за добра новина 😉

  2. Prerejdaneto na opashki (ili totalnata im lipsa) pravi ujasno vpechatlenie za haos i niska kultura … Opisanieto na avtora na statiata mi se stori mnogo spoluchlivo i humoristichno: „lines, or, rather, mobs struggling to reach the chairlift as if it were the last chopper out of Saigon“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.