Берлинска архитектурна трагикомедия

Как ви харесва нещото в дясно?

Нека да обясня. Нещото в дясно е „временна“ постройка, промотираща възстановяването на центъра на Берлин в пруския му вид преди войната и ГДР. На това място до преди няколко години стоеше полуразглобеното гедерейско НДК – „Дворецът на републиката“ – съвсем класическа модерна бяла сграда с огромни стъклени фасади витрини.

Писал съм за историята на мястото. Накратко пак. Преди войната там е бил пруския градски дворец. През войната е лошо избомбен. След войната, вместо да се реставрира е взривен от ГДР, най-вече по политически причини. На негово място, през 70-те, е построен Двореца на републиката. След промените, по други политически причини, пък той е превърнат в руина уж да му се маха азбеста и после разрушен.

Всичко това е под натиска група богати старчета, които си мечтаят да възстановят пруското величие на Берлин, сякаш 20-ти век не се е случвал. Те имат много силно лоби, което уреди разрушаването на гедерейскиото НДК, с цел да се препострои стария дворец и всичко да си стане, както си е било в „доброто старо време“. Всъщност да се построи функционално нова сграда, но със старите барокови фасади.

Така да се каже – случай на патологичен архитектурен реакционизъм.

И тук идва закачката. Това новото нещо недоразбран и копиран декоснтруктивизъм от желязо и стъкло не е сложено там от авантгардисти протестиращи срещу скованото мислене, а от същите тия старчета да промотира препострояването на пруския дворец на поляната до него. Шизофренично!

Вижте как „хубаво“ се вписва сред другите сгради по Унтер дер Линден:

Берлин след промените е пример за може би най-големия пропуснат архитектурен шанс на новото пост-модерно време. От толкова много потенциал излязоха само, или трагично-скучни пост-пруски фасади, или пълни недомислици. Това просто е черешката на тортата.

3 мнения за “Берлинска архитектурна трагикомедия

 1. :)Мдаа, трагикомично, наистина.

  Обаче и ние си имаме такава сграда в центъра, която обаче не е временна постройка и изглежда по същия начин, спрямо околните фасади…
  (визирам сградата на ул. Раковска, преди завоя в посока сградата на СДС)

 2. Много от най-добрите постройки от времето на ГДР паднаха под ножа, политически мотивирани, разбира се.
  Погледнете само в какво превърнаха Alexander Platz…
  После, и това отношение към творчеството на Ulrich Muether…еех…

  Една интересна миналогодиншна статия по въпроса> http://deutscher-werkbund.de/blog/?p=138

 3. Да, наистина е жалко за Александъпрлац. Отдавна мисля да пиша за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.