Феномен

Днешният протест срещу ACTA в България не може да се определи като нещо друго, освен феномен.

Буквално хиляди и хиляди (някой казват 10 хил.) хора излизат в студа и снега да протестират срещу междунароо търговско споразумение, което потенциално може да заплаши правата им на хора и потребители в интернет.

Потенциално голям, но много абстрактен проблем.

Особено в Блъгария има толкова много други съвсем конкретни проблеми, нечестности и неправди, срещу които може да се протестира, но точно ACTA успя да изкара младежите на улицата. Младежите свикнали само на виртуално  мрънкане.

Бих се радвал, ако някой с поглед отвътре може да обясно до някъде откъде идва този тласък и инициативност. Игнорирам напълно Фейсбук като потребител и подозирам, че там се е развихрила дискусия относно подлия начин, по който големия бизнес се опитва да си защитава парите и правата на гърба на интернет свободата. Или нещо такова. Нямам представа.

Знам само, че протестното шествие днес е от 10 до 100 пъти по-голямо от очакваното и всички са учудени. И изпълнителите на поръчки като Трайчо Трайков, и медиите, които се чудят какво и дали да пишат, и самите участници в протеста.

Случи се нещо странно и интересно.

П.С.: Когато четях за младежите в Полша и техните масови протести срещу ACTA, първи и единствени в Европа, много им се възхищавах и си мислех „Евала на поляците и колко е тъжно, че в България протест на толкова високо абстрактно ниво е напълно немислим“.

Наистина съм щастлив, че днес мислите ми бяха изцяло опровергани.

Днешният протест е повод за национална гордост.

2 мнения за “Феномен

  1. Pingback: Феномен
  2. Pingback: Ново 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.