Идея на един практикуващ природолюбител

Имам много добър приятел в България, истински практикуващ природолюбител. Нарочно не ползвам думите „еколог“ или „зелен“ да не го обиждам.

За него мога чистосърдечно да кажа, че сам с двете си ръце е почистил от пластмасови боклуци много, много повече площ от България от няколко зелени инициативи на телевизионни канали, екоорганизации и т.н. взети заедно.

Просто при всяка възможност съсредоточено слиза от колата с няколко найлонови чувала, напълва ги със смачкани бутилки и други боклуци от някоя поляна, покрай пътя, междублоково пространство, нива или каквото и да е. Напълва колата изцяло (не само багажника) с чувалите и ги изхвърля до най близкия жълт контейнер.

Тихо, ефективно, без фанфари и парадиране.

Няма да спре да го прави, защото е природолюбител. Но има наистна много добра (изпробвана) идея как България може да стане много по-чиста, а и най-бедните от бедните да получат някой лев за почистването й.

Обадил се е на една от фирмите, които се занимават с контейнерите за и рециклирането на пластмаси и ги и е питал, ако им събере определено количество на куп, ще дойдат ли да го приберат и платят на килограм. Те казали, няма проблем.

След това хванал едно циганско семейство до Вакарел показал им как се събира ефективно пластмаса от полето и им казал, че ако съберат няколкостотин килограма ще получат няколкостотин лева.

Ето резултата (снимките са негови):

Фирмата дошла с камион, натоварила боклука и събирачите получили над 200 лв. за почистването. Май точно на това американците му казват win-win ситуация!

България е в странното положение да е длъжна да се придържа към закони и наредби валидни за най-богатите държави, а в същото време да има свръхбедни прослойки на населението. Понякога тези дисонанси могат да се изплозват. Така например трябва да принципно да сме на световно ниво в събирането и рециклирането на материали, което често е доста скъпо и енергоемко мероприятие. Но това е, ЕС, държавата така или иначе трябва да плаща, фирмите за рециклиране са доста добре. Затова и за тях наистина не е никакъв проблем да прибират събрани на куп отделени пластмасови отпадъци и да плащат на килограм за тях. Пари, които за много хора са доста сериозни.

Просто идеята на моя приятел трябва да се подеме от разни „истински“ еколози с излишни пари от фондове и т.н., да се организират такива инициативи из селата, гетата и градовете. Да свършат и те нещо полезно не само за себе си. Количествата търкаляща се пластмаса сa наистина огромни.

България ще стане много по-чиста, а и доста от най-бедните българи биха получили добри пари за истински полезна дейност.

Update 16.04.2012: Още една съвсем реална и полезна идея от моя приятел, този път с репортаж от БиТиВи Новините.

6 мнения за “Идея на един практикуващ природолюбител

 1. Поздравления, както за инициативата, така и за идеята!!!

  Да бъде жив и здрав, за да може да го прави възможно най дълго!

  А за автора на статията – трябва да я разпространим, за да бъде за пример на всички и ако се поучим повече хора, то ще бъде един голям успех!

 2. priwet,
  mnogo mi trqbwa kontakt na kompaniq koqto reciklira i izkupuwa plastmasowi izdeliq.
  mnogo blagodarq.
  nikolay.

 3. Здравейте,

  и аз бих искал да ви помоля за контакт с въпросната фирма. Ако е възможно да ми изпратите имейл, ще ви бъда благодарен.

  Благодаря предварително.

  Поздрави,
  Георги

 4. Практикуващият природолюбител е нашият феноменалният ни мил приятел Митко! 🙂
  Подкрепям го с две ръце, идеята му е страхотна, доказано ефективна, просто трябва да се популяризира. В България има толкова ужасно мръсни места, населявани от много бедни хора и това е начин тези хора да припечелват от боклука, който самите те са изхвърляли безобразно десетилетия! наред

 5. Pingback: lukohristev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.