Червен главопрашник

фото: Георги КъневЧервен главопрашник! Не, не става въпрос за „дясна“ приятелска обида към човек с леви убеждения, а за красиво горско цвете.

Винаги са ме забавлявали и интригували имената на дивите цветя в България. Все още се смея на глас като се сетя за табелата на Бунарджика в Пловдив, която описва разнообразието на видове без запетайки:

„див рожков хинап хелдрайхиева ружа фривалдскиево плюскавиче румелийска жълтуга“

Ако нямаше Гугъл все още щях да имам съмнения, че табелата е дело на пловдивски зевзек. Как се е стигнало до името фривалдскиево плюскавиче? Плюскавиче стара българска дума ли е или всички тези са измислени от наши учени след Освобождението?

А червения главопрашник го намерих случайно в тази прекрасна страница като търсех на майтап фривалдскиевото плюскавиче.

Имате ли други примери за весело име на цвете? Какво ще кажете за подуточашково клинавче, а текирска мишорка?

9 мнения за “Червен главопрашник

  1. @Маркуча: „жълта комунига“ вече прекалено политическо ми идва! 🙂 честно, кой ги е измислил тези имена?!

  2. Че отде да знам? Такива хубави имена аз не бих могъл да измисля. Макар че по-добре ми звучи червена комунига и жълт главопрашник 😀

  3. Здравейте. Аз правя горецитираната страница и също се забавлявам с българските имена на растенията. А какво ще кажете за пърчовката – това е красива орхидея, но с не съвсем красиво име. А сега от къде идват имената? По-голямата част са с народен произход и са събирани от ботаници и лингвисти още преди освобождението и главно след това. Обаче обикновено народното име се отнася само за един вид от рода. Например плюскавиче народа нарича само един вид от този род, а за другите името се образува донякъде изкуствено, като към името на родът, в случая плюскавиче, се добавя превода от видовото име от латински – и така фривалдскиево плюскавиче идва от латинското на видът Silene frivaldszkyana – което пък е кръстено на един ботаник Имре Фривалдски и от там фривалдскиево плюскавиче. Съответно текирската мишрока е с латинско Gypsophila tekirae и идва от старото име на село Триводици – Текира от където видът е събран за първи път.

  4. Благодаря за разясненията! За Имре Фривалдски бях чел вече заради плюскавичето. 🙂
    И разбира се поздравления за наистина хубавата станица! Много информативна и добре подредена! Ще я следя за нови попълнения.

  5. а можете ли да покажете това полезно клинавче да го видим как изглежда?

  6. За съжаление и аз не знам как изглежда, а ми е интересно.

  7. zdraveite na vsi4ki.iskam da popitam kak se ka4vat snimkai v tozi sait,za6toto iskam da ka4a i da popitam kakvo e tova rastenie,no 6te go vidite kogato mi otgovorite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.