Марково тепе

Марково тепе

Като се ровех из старите снимки на баба тази Коледа открих горната. Не беше по-голяма от 6х5 см, но пък невероятно качествена, не като от лазерен принтер.

Направена е в началото на 30-те на Бунарджика в Пловдив, а на заден план се вижда отлично неунищоженото Марково тепе. Феноменално е. Бяла, гола скала в абсолютния център. Kъсогледо престъпление е да се унищожи заради гранита за павета, започнато скоро след като е направена тази снимка. Не са от вчера станните решения в градската среда.

От друга страна, вляво от тепето се виждат Търговската гимназия и днешния техникум по дървообработване („Дървото“, с ударение на ъ-то). Хубави сгради. Дървото (с частичния плосък покрив) е пример за модерна архитектура отпреди войната. Отпред има експресивна заоблена козирка на входа и балкон и красиви вертикални ленти прозорци по цялата височина на стълбището.

Така изглеждат нещата днес. Сега строят мол на мястото на тепето.

12 мнения за “Марково тепе

 1. Какво странно виждаш тук 🙂 Народа се е побъркал на тема мол-ове. Като гледам софийските, имам чувството че от целия окръг хората отиват там на екскурзия. Обикаляш около час да си намерих място в паркинга и за видиш 2 парцала на някоя витрина. Като едно време ЦУМ-овете и ГУМ-овете…

 2. @Георги
  народа гледа само това което му се показва,като му се показват само мол-ове тва ще зяпа,ако му се показваха кървища,тях щеше да гледа..

 3. Всъщност разрушаването на Марково тепе май е почнало още по-рано, към началото на века. Имам една книга за Пловдив след 1900 г. и довечера ще проверя какво пишеше там. Във всеки случай, снимката е много ценна!

 4. Мъчно ми е, като гледам такива снимки „преди/след“. У нас „след“ почти винаги е по-лошо от „преди“.

 5. надявам се, че новият мол на мястото на марково тепе ще бъде също така достолепен и архитектурно грандиозен както и мол-ът вграден в римските руини на Главната. римски колони + пластмасови орнаменти = шик. интересувам са в какъв ли вихрен стил могат да се съчетаят сиенитни камъни и мол-а, но знам, че за вилнеещите архитекти в БГ недостижими граници няма :))))

 6. @Филип: всъщност и аз съм чувал такова нещо, но на снимката горе си изглежда доста цяло. Може и да е било по-голямо.

  @stilyo: мдаа, много добре се получи „интеграцията на археология“, както е терминът, в търговски центът „Екселсиор“. Успяха да направят така, че истински римски неща на 2000 години да изглеждат като от пластмаса и да подхождат на остатъка от пластмасовия интериор. Това се нарича интеграция!

  Иначе Марково тепе не съществува от много години, не е плод на прехода и застрoяване там не би било толкова фатално, ако е с мярка и вкус. Най-стилно щеше да е да направят една многофункицонална зала с формата на тепето. Разчупена отвън, като нещата на Франк Гери. Но, мечти…

  Ето го актуалният проект! Трагедия.

 7. Проверих. Значи не пише конкретно за това тепе, но пише, че в началото на ХХ век концесионери къртили камъни от Бунарджика, но през 1905 г. кметът забранил да се кърти, за да не изчезне Бунарджика. Значи къртенето си е било практика по онези години. Наистина това на снимката може да е половината Марково тепе.

 8. В моята книжка за Пловдив – може да е същата – пише, че точно за камъни е изкъртено тепето. Къртенето първо е спряно, забранено от кмета, но след десетина години е започнато пак и доведено до край..

 9. А да хрумнало на някого / като гледам римските и още по стари настилки в подлезите и по разкопките/ , че оглозгването на марково тепе е започнало може би преди хилядолетия. Било е удобна каменоломна за всички, съвсем под ръка. 🙁

 10. много ме боли като гледам такива снимки.незнам кой е бил глупака който е разрешил разрушаването на тепето.

 11. Драги, ей сега е момента да разбереш що Абагар не е цар , нито книга: Преди време , като гледам публикацията – две години(т.е. четиридесет – четиридесет и първа, зимата някъде, падна един сняг …), много ми хареса снимката на баба ти, всъщност на Марково тепе зад нея и си я свалих. После забравих. Но понеже съм майничка и намирам за възмутително(ама кой ли ме пита) вместо хил да имаме мол Марково тепе реших, че е уместно да я кача в Panoramio (http://www.panoramio.com/user/4804178) ей тъй да се знае. Днес пак се бях засилил да я качвам в още един сайт (http://www.lostbulgaria.com/index.php) и си викам: Бе, верно, не знам от къде я дръпнах тая снимка и не щеш ли – тя топлата вода била открита, имало си Google и не знам си кво. Тъй че драги, ще ме прощаваш, ама АБАГАР си е магаре и отзад. Поздрави от арменският поп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.