Ход като от градинката пред театъра

франкфуртер алгемайне
Това е първа стрница от днес (24.01.2008) на общо взето най-реномирания немски всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Важно е да се отбележи, че вестникът по традиция и от елитизъм нямаше (цветна) снимка на първа страница до октомври миналата година.

Изобразен е ходът на Веселин Топалов в партията му срещу Крамник, който е объркал и впечатлил целия шахматен свят. Счита се за напълно неподходящ от експертите. Топалов е бил яко.

Шахът като цяло не е наистна популярен в Германия, в смисъл че обикновените хора си нямат идея кои са Крамник и Топалов и дори по време на скандалния им мач за титлата трудно се намираха и съвсем малки дописки по вестниците. Затова е доста странна тази картинка. На снобизъм намирисва.

Все едно, важното е че Топалов е централната фигура в историята. По-подробната статия, в част „Спорт“, започва така: „Блъф ли беше? Или Веселин Топалов искаше нарочно да унижи Владимир Крамник?[…] Сякаш искаше да каже ‘Ето, на теб мога и фигура да ти подаря!'“ Статията се казва „Бомбата от кафенето“, разбирай където играят аматьорите.

Не разбирам много от шах, но според мен Топалов е пример, че шахът не е само ледени калкулации, а може да се играе и със сърце. Противниците му се стъписват от нападателния му стил. Срещу компютър се съмнявам да има голям шанс, но това няма значение.

5 мнения за “Ход като от градинката пред театъра

  1. Аз я гледах тази партия live, по Интернет. Когато взе пешката, помислих, че нещо му е станало. Оказах се прав – станало му беше тясно на душата на Веселин Топалов. И наистина „закла“ Крамник. Не случайно Гари Каспаров пише в последната си книга, че най-добрата му партия шах е с Веселин Топалов.
    Това да го каже Каспаров – можем да си представим що за игра е, за да го впечатли толкова след 30 години стаж зад шахматната дъска.

  2. интересни са коментарите на топалов след партията:
    http://www.chessvibes.com/videos/corus-2008-press-conference-topalov/

    той дава пълен кредит на чепаринов, който е разработил сам въпросният „изненадващ“ ход, и не за първи път отдава дължимото на чепаринов на прес-конференции. аз лично не знам колко са шахматистите от подобен ранг, които така чистосърдечно отдават дължимото на секундантите си, които често имат голяма заслуга за успеха. въобще няма никаква арогантност в него, някак си много лъчезарна прес-конференция, и с неподправено чувство за хумор. кефи ми края, когато го питат „имате ли още нови изненади и идеи за оставащите 4 кърга от турнира?“ Отговаря фена, „не знам, ше трябва да питам иван чепаринов“ :):)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.