Shine A Light

Снощи гледах в кино филма на Скорсезе за Ролинг Стоунс – Shine A Light. Препоръчвам го на всички фенове и хора, които могат да различат чалгата от рокенедрола и знаят, че блус не значи да танцуваш бавна балада в тясна прегръдка.

Филмът представлява великолепно заснет концерт на дядовците с физика на 16 годишни в Ню Йорк. Нищо повече, но е предостатъчно. Поканили са 3 гост музиканти за по едно парче: Кристина Агилера, Джак Уайт и Бъди Гай. Отличен избор.

Гледал съм всички изброени освен Агилера на живо, някои и по два пъти и мога да кажа, че филмът се доближава по доставено удоволствие до истинските концерти.

Мик може да подскача и танцува и пее като откачалка 2 пълни часа, Чарли е исполин, а Киит и Рони са „много зле като китаристи, но двамата заедно са по-добри от десет други“, както казва самия Кийт в кратко интервю във филма. Джак Уайт е единственият, който може да отсрами младото поколение, а Бъди Гай е артистът, които като свири се забавлява многократно повече от цялата му публика взета заедно. А и свири, както диша. Блус.

Единственото нещо, което дразни и напомня, че все пак не е 1968, а 2008 е корпоративната публика платила по 2000 долара за фондацията на Клинтънови. На първия ред, адски дразнещо, бяха подредени някакви нагласени руси 20-годишни корпоративни мацета, които не пасваха просто!

Но музиката е там! И филмът е направен от фен. В интервю Скорсезе беше разказал, че е направил халтурата Departed, само за да има средства и свобода да снима този концертен филм, както той иска.

Едно мнение за “Shine A Light

  1. Радвам се, че у нас все още има хора които знаят какво е блус, какво е институцията THE ROLLING STONES. Дано сте млад и да имате последователи. Още има надежда.Чалгата не е погълнала всички. Сигурно знаете, че Скорсезе е помощншк-режисьор и съсценарист на док.филм за Woodstock.Сърдечни поздрави. Long Live The Rock ‘n’ Roll!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.