Писмо от Хонг Конг

Снощи получих интересен мейл от мой много добър приятел – китаец от Хонг Конг. Това е съдържанието на български:

Просто исках да споделя.
Принципно не съм подкрепял действията на централната власт в миналото, но относно сегашния дебат за безредиците в Тибет, аз съм много разочарован от преувеличенията и изкривявания на истината от страна на западните медии и обвиненията без конкретно покритие.
Все пак, аз подкрепям идеята, че олимпийските игри не трябва да са свързани, с каквато и да е политика.
Да бъдем честни, да се уповаваме на фактите, а не коментарите; на историята, а не на медиите…“

Да си кажа право това писмо доста ме учуди и разстрои. Моят приятел е напълно западно ориентиран гражданин на Хонг Конг и Британия, католик и един от най-аполитичните хора, които познавам. Щом той се чувства толкова обиден и наранен от кампанията срещу Китай, какво остава за останалите 1,3 милиарда обикновени китайци, които с такова желание и гордост се подготвят да посрещнат света на Олимпийските игри?

Нечестно е спрямо всички. Или колко са наивниците, които вярват, че някой там горе наистина се интересува от нелекото положение на тибетците, или че Тибет има някакъв реален шанс за независимост? Става въпрос за съвсем други неща.

7 мнения за “Писмо от Хонг Конг

 1. А случайно да се сещаш за китайската цензура, кочто не се свени да преправя всякави мейлове и да промива мозъците на китайчетата колко са демократични като са заграбили Тибет. Що ли не минат пак японците през тях, току виж са ги цивилизовали малко.

 2. Япония не могат да минат „през тях“, защото са една „шепа хора“. Великото китайско прокси е едно от големите постижения на комунизма им. Ако ги отпушат към света все едно ще отворят кутията на Пандора…

 3. В Китай има цензура. За подправяне на имейли не знам, защото са прекално много и практически е трудно.
  Но писмото е от Хонг Конг, а там цензурата на централната власт не си позволява да пипа.
  Не ти трявбва цензура, за да видиш.

 4. аве факт е, че откакто изритаха Батето от МОК и олимпийското движение тръгна на зле…

 5. хареса ми тона на статията ти. жалко е че игрите се превръщат в политическа сцена…. аз имам намерение да посетя китай точно преди игрите… да видим…

 6. дейността на китай в тибет е много пъти по-хуманна от едновремешното робство на ламите, които се поддържат и обожествяват сега от сащ, също поради не точно хуманни причини.

  и докато западният свят продължава да съветва „да минат пак японците“, нека не ви учудват резките реакции на пекин.

  поздрави 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.