Референдум относно градоустройствени решения в Берлин

Бившите гранични райони в Берлин са типични с това, че макар и често в центъра, са представлявали големи празни полета, изравнени от руините след войната и неизползвани след това. Или пък използвани между двата вала на стената като бразда. Поради тази причина в Берлин има доста още незастроени апетитни места. Пример е бившия център Потсдамер плац, който също е бил граничен район и е построен наново едва в края на 90-те.

Берлинският квартал Кройцберг-Фридрихсхаин е уникален с това, че Кройцберг е бил в западен, а Фридрихсхайн в източен Берлин. Дели ги берлинската река Шпрее, която е била гранична по времето на стената. Поради тази причина бреговете от двете страни са все още в много диво състояние. От страната на Фридрихсхайн има доста дълъг участък от стената на 50 м. успоредно покрай реката. Между тях сега е или поле, или някои от плажните барове, които също са с доста битов, мърляв вид.

От западната страна не изглежда съвсем различно – има къщи, превзети от автономни леви, барове и заведения, някои доста известни, но също с нарочно семпъл мърляв вид. Общо взето място за събиране на алтернативната млада публика, която не харесва лъскавите неща. Но си е надвила на масрафа. И лепи такива лепенки по тоалетните в баровете:

Коминизъм...

Та точно от двете страни на реката е планирано огромно преустройство, включващо бъдещи небостъргачи и не чак толкова много зелени площи. Наричат го Медиашпрее. Факт е, че районът има нужда от облагородяване, но има риск да нахлуе големият капитал и да унищожи автентичната мърлява берлинска младежка култура. С лъскави огромни сгради и недостъпна река.

Поради тази причина, инициативен комитет от автономни и всякакви други фенове са се активизирали и организирали и са събрали достатъчно подписи в квартала, така че да предизвикат референдум относно решението. Наричат се „Да потопим Медиашпрее„. И изискват

  1. да няма небостъргачи,
  2. да има повече паркове и
  3. да не се строи на по-малко от 50 м. от реката.

Което значи, че почти никъде не може да се строи. Успехът им е голям и сега на 13 юли ще има референдум в квартала.

От общината се оплакват, че ако мине предложението на гражданите, Кройцберг-Фридрихсхайн ще загуби или трябва да плати обезщетения на собствениците до 164,7 мил. евро. Противниците казват – това е страшно преувеличено. От общината са предложили за гласуване в референдума алтернативен смекчен проект с по-малко застрояване и така, че да няма обезщетения.

Какъвто и да е резултатът от референдума (а аз смятам, че гражданите ще спечелят) това е просто отличен пример за успешна гражданска инициатива и ангажираност. Поведението на общината също е културно.

Дали е възможно нещо такова да се случи в София примерно? Би било хубаво. А и има нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.