Музикални

Деца блусари

Падам си по блус и затова съм абониран за подкаста IndieFeed Blues, който пуска всяка седмица по едно парче на разни сравнително неизвестни, но уважавани американски блусари. Та там си слушам аз много як бавен блус, певецът пее с готин дрезгав глас, китаристът – просто завършен. Ритъм секцията отпусната точно, колкото трябва. Викам си „тия трябва да ги проверя по-подробно“. И накрая водещият изведнъж обявава, че става въпрос за детска група. Баткото на 16 е китарист и пее, средният на 13 е басист, а сестричето на 9 е зад барабаните. А!? Погледнах ги в Ютюб. Имат някакви зле записани филмчета от концерти и това е. Но пък са железни! И имат нов албум, от който Амазон по случайност имаше едно копие, което купих.

Уникални. Няма две мнения дали децата могат да са тъжни (to get the blues) и да пресъздадат чувството. Баткото е просто уникален, прекрасен китарист. Доста наподобява БиБи Кинг и понякога Бъди Гай, но това е похвала, а не критика. А сестричето на барабаните е феноменална сладурана.

Тъй като се казват Homemade Jamz Blues Band, ето едно филмче в частен дом:

Сред блус средите вече са доста известни и БиБи Кинг лично им е фен, така че ще имат бъдеще. Албумът им е прекрасен. Единственото, което малко дразни е, че текстовете на песните са писани от татко им и са на класическите теми, най-вече „жена ми изневерява“. Което просто не си пасва съвсем с възрастта им. „Днес ми писаха двойка“ би било много по-подходящо заглавие за тяхна блус песен.

Купих си плоча, ами сега

Заедно с диска на децата си купих новия албум на другата група на Джак Уайт – The Raconteurs на плоча. „Гъзария“ ще кажете и сигурно сте прави, но пък след като го издават на плоча и имам грамофон, не е чак толкова странно решение. Албумът е супер и тъй като това ми е единствената нова плоча (другите са ми на старо от местния битпазар), съм силно впечатлен от перфектното качество на звука и абсолютната липса на пукане. Сега разбирам винил-манияците.

Правилно решение от моя стана, така да се каже. Но изниква въпросът как да си слушам албума мобилно на айПода? Реално трябва да го сваля нелегално или да го купя пак в дигитален формат. Втория вариант ми се вижда абсурден, а първият поне на теория е престъпление. Глупава работа.

6 мнения за “Музикални

 1. Невероятно, мама му… пуснах си го без да гледам и наистина звучи страхотно.

 2. Страхотни са!
  Ако успееш да прехвърлиш плочата в електронен формат, искам да имам диск с песните – особено:
  BOOM BOOM in High Point.
  В Ютуб е много лошо качеството на звука

 3. Иванчо, плочата е на друга група. На децата имам диск. Да, парчето на Дж.Л.Хуукър го правят супер, както и всичко останало.

 4. Можем ли да направим нещо по въпроса, така че и аз да се сдобия с парчетата на бандата

 5. Ами, имам ти емейла. Тия дни…

 6. Много се радвам,когато млади хора харесват,разбират и търсят блуса-това уникално съчетание между раси,религии,чувства. Блусът е велика музика и заразата е нелечима. Ако имаш възможност чуй по STAR FM всеки вторник предаването за „Блус и още нещо“ на Васко „Кръпката“. И рокът и блусът са long live – времето го доказва. Сърдечни поздрави. Пленимир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.