Спирането на ЕС парите – дали е на добре?

Вече е официално. ЕС ни спря парите от някои от предпресъединителните фондове. Не са хич малко пари, но в случая е ясно, че става въпрос за политическо послание идващо от Запад.

Нормалните, активни хора в България са доволни и злордстват срещу тегобите на Първанов, Станишев и ко. в европейския контекст. Знаем ги какви са отрепки и знаем, че е напълно заслужено да им  се спрат всякакви кранчета и че реално никакви бюрократични наказания няма да са достатъчни за разсипническата им ненационална политика. За това две мнения няма.

Но от друга страна, нещо пък прекалено строги станаха изведнъж в Брюксел. Да не би да е било различно положението с корупцията и правосъдието ни като ни приемаха? Съвсем не. Както писа Файненшъл таймс, имало е и доста по големи злоупотреби с фондове от доказаните тук, в други страни като Гърция, които са останали ненаказани с такава сила.

Защо България? И още по-важният въпрос – всъщност печели ли България и ние, гражданите й, от това официално омаскаряване пред света? Не Първанов и Станишев, на тях явно им е скроена шапка или има желание да станат още по-послушни.

Честно казано, като се замисля, цялата история хич не ми харесва. Разбира се, че сами сме си виновни, но пък и наивното мислене, че само доброто ни мислят отвън също не ми е присъщо.

5 мнения за “Спирането на ЕС парите – дали е на добре?

 1. Това за другите държави, дето се били изложили по-зле го чета за втори или трети път и да си призная – търсих и не намерих такива неща. Има няколко за Гърция, ама сумите не са по-големи от при нас и не е особено подобна ситуацията.

 2. Ситуацията не вярвам някъде да е по-забатачена от в България. Но беше такава и преди да ни приемат. За сумите не съм толкова сигурен. В последните 10 години до 2004, Гърция е получила 55 милиарда от ЕС и не й е съсвсем чист косъмът. Можем ли да смятаме.

  Не искам да звуча като апологет на престъпното ни управление, просто не ми харесва да ни свалят правителствата отвън. Ще ми се ние да можем да си ги сваляме, когато го заслужават. Но пък нито можем, нито имаме с кого да ги заменим.

 3. Никой никого не сваля. Просто ни шибнаха един звучен шамар за да се освестим малко. Друг е въпроса кога ще възприемем посланието.

 4. От този шамар, само че не произлиза нищо хубаво, защото не е нужно да ни показват отвън, че нещатса тука са трагични.
  Ние си го знаем, никой обаче не действа, а само се вайкаме, че заслужено не ни харесват от Брюксел. И искаме още шамари да ни бият, та да се оправим. Докато не дойдат със сопата и не разберем, че мазохизмът не е добра тактика.

 5. „Просто ни шибнаха един звучен шамар за да се освестим малко. Друг е въпроса кога ще възприемем посланието.“
  Нема да е скоро, вратът на соцкреатурата е дебеличък носи на шамари 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.