Криптиране на USB стикове

Според мен всички нови USB стикове („флашки“) би трябвало да се продават с криптираща програма директно на тях. Прекалено нехайно се отнасяме със съдържанието на стиковете, а то волно или неволно, много често е доста лично. Не че тайните служби постоянно налитат да ни четат супер ценната информация, но просто това е принципен въпрос.

Та как да направиим така, че съдържанието на стика да е толкова защитетно колкото топ секретните документи на тайните служби? И разбира се ползването да не е супер сложно и объркващо.

Така функционира моят USB стик – като го включа в компътъра ме пита да ли искам да отворя зашифрованата част. Ако кажа да, ме пита за парола и ако е вярна, отваря зашифрованата част като драйв I:/ После се работи като с нормален стик, няма никакви разлики.

За целта се ползва TrueCrypt, супер програма с отворен код която предлага уникални възможности за шифриране на всичко, що е дигитално. От файлчета, през дискове, до операционни системи. Желязна е просто!

Та как се действа. (1) Форматирате си стика, (2) инсталирате Трукрипт, (3) копирате файловете TryeCrypt.exe и TrueCrypt.SYS от папката с Трукрипт директно на стика, (4) стартирате Трукрипт и с нея създавате файл MyData.tc на стика направо, който е по-малък от капацитета на стика, вж. снимка, (5) Ако искате автоматично да ви пита за парола погледнете тук. Обяснено е как да се направи Autorun.inf файл. Иначе може да си стартирате на ръка Трукрипт от стика и да активирате шифрирания файл за използване.

Това е. Ако паролата е достатъчно сложна и дълга, общо взето ви е гарантирано, че абсолютно никой не може да разшифрира съдържанието на стика ви без ваше разрешение.

Така човек може спокойно да носи със себе си и евентуално да губи доста поверителна информция без никакви притеснения.

2 мнения за “Криптиране на USB стикове

  1. Вчера имах ядове точно с една такава флашка — работила Х време и после изведнъж спряла. Можело ли да се оправи? Оптимистично казах, че може.

    Ръгам флашката и Gnome ми я показва, само дето обемът й не е 128МВ, а 1.4МВ. Сиреч разпознава я като дискета, а на нея се мъдри някакво криптиращо програмче, гордо твърдящо, че предоставя military grade encryption. Чак накрая загрях, че флашката е разпозната като две усторйства — едното 1.4МВ, другото 128МВ. Затрих всичко и на двете, направих един дял, форматирах го и всичко тръгна нормално. Докато обаче загрея, три пъти се изпотих и ми потече пяна по устата.

    TrueCrypt съм го пробвал, къде по-елегантно е.

  2. Моя UBS stick си вървеше с true crypt 😉
    А най-новата версия може да скрие цял volume в друг 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.