Царската земя се е запалила

Бягай, да бягаме, че царската земя се е запалила“ се казваше в една не много интелектуална българска народна приказка. В нея заплахата беше просто слух, но все повече си мисля, че световната икономика не е заплашена от слух и не е просто настинала, а е в инкубационния период на испански грип.

Само че рухването на испанските недвижими пазари в днешно време е просто евтина имитация на истинската причина за земетресението, което тресе пазарите и заплашва да прескочи и в други сфери на живота. Кризата идва от най-силната и най-мощната икономически държава в света и е създадена от години на толкова безотговорно поведение на всички участници, частни и държавни, че просто човек може да изгуби всяка вяра в цяла система. Царската земя наистина се е запалила. И според мен още не сме видяли нищо.

Макар че изведнъж всички станаха някакви социалисти, разбунтуваха се срещу търговията с опции, изведнъж осъзнаха, че мениджърите печелят безбожни суми, започнаха да национализират за часове и възроптаха срещу алчността, промените в нагласите не могат да се случат толкова бързо. Пък и никой не знае какво точно се случва.

Два примера:

ХипоРиълИстейт – немска банка за финансиране на недвижими проекти до преди 2 седмици, според мениджмънта й, беше стабилна. Преди една седмица, се оказаха без пари. Без 35 милиада евро! Немската държава и други банки ги събраха някак. Всичко добре, само че вчера мениджмънта на банката заяви, че 35 милиарда евро не им стигат, ама хич. Трябвали им още малко. Само към 15 милиарда. Решението какво да се прави от страна на държавата трябваше да бъде взето до 2 часа снощи преди да отвори Токийската борса. Решения за много милиарди се взимат вече подобно на игра „тука има-тука нема“. Инфлация?!

УниКредит – доста българи, които са чули сигурно са се стреснали от новината, че собствениците на Булбанк си имат проблеми. Днес. Увеличават си капитала с няколко милиарда евро. Взимат назаем, така да се каже.  Това днес. Миналата седмица главният им мениджър е казал, че няма абсолютно никаква нужда от извънредни мерки. Какво следва утре?

Не искам да плаша никого и се надявам да съм твърде черноглед, но според мен при всички случаи наблюдаваме развития с огромно историческо значение. Не си мислете, че не ви засяга.

2 мнения за “Царската земя се е запалила

  1. Аз съм едно от онези говеда, на които ше се наложи да вземат ипотечен кредит догодина (слава богу, в не особено голям размер). Нещата стават все по-несигурни и си нямам идея какво ще излезе в крайна сметка…

    М/у другото гледам блога през IE 7 и нещо текста излиза извън карето на template-a, може би е добра идея да го погледнеш 🙂

  2. Да, объркана работа. Лошото е, че сякаш и най-големите експерти и вътрешни хора вече не знаят какво се случва, та какво остава за нас.

    (Мерси, че каза за ИЕ7 бъга. Никога нямаше да го видя 🙂 )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.