Поредните netbook впечатления – Samsung NC10

В родната блогосфера има доста мения относно различни модели нетбуци, но реших и аз да не изостана, защото за моя модел не съм чел нищо.
Не знам дали Samsung NC10 го има в България, затова коментарите са ми по общи за нетбуците, базирани на опита ми с моя, който имам от 2 семици.

 1. Нормалната клавиатура има значение. Изчаках да излезе такъв, чиято клавиатура е потчти идентична с нормален лаптоп и не съжалявам. На повечето други модели копчетата за точка и запетайка са едни малки и мижави. Това би било мъка, а пък доста се пише с него (примерно този пост).
 2. Колко държи батерията също е важно. На този е поне 5 часа, което е наистина прекрасно и дава много голяма свобода. Това за мен е решаващ критерии. Нетбук с 2 часа батерия според мен е глупост.
 3. Теглото играе роля. Този тежи 1,3 килограма и според мен е по-тежък от оптималното, което би било 1 кило. Трудно се комбинират точки 2 и 3, обаче. Батерията е по-важна за мен.
 4. Екранът е малък, макар и 10,1 инча, което е доста за нетбук. Разделителната способност от 1024х600 е прекалено малка обаче. Като за компютърче за път става, но такъв нетбук никога не би могъл да ми стане основния компютър поради тази причина.
 5. Атом процесорът на Интел е супер!
 6. 160 гб харддиск е прекалено много, бих предпочел солид-стейт и да не шуми, но не може всичко.
 7. Моят няма блутуут, което не ме интересува, но има хора, които го ползват.

Като цяло съм наистина доволен, защото съм често на път и така мога да си уплътнявам времето с работа и други полезни неща много добре. Цената от 380 евро си заслужава.

10 мнения за “Поредните netbook впечатления – Samsung NC10

 1. Ако позволиш да полюбопитствам, защото сега точно този избор стои пред мен – откъде го купи и има ли го в друго, освен бяло (в едно предствяне видях, че има)? И ако не е купен от тук, на кого ще разчиташ, ако ти притрябва (да пази Богът на Лаптопите!) сервиз? Запознах се с няколко ревюта за него – не смогват да го нахвалят, изненадващо единодушно, при това.

 2. @алекс
  Аз си го купих от МеидаМаркт в Германия точно като излезе. Малко спонтанно, преди това чаках Acer One с голяма батерия, но не дочаках и съм много доволен от избора. Имаше само в бяло, но бях чел че другите цветове ще се появят по-късно. От тогава не съм се интересувал.
  За сервиз не съм мислил. Никога не съм ползвал сервиз, може би съм късметлия.
  Наистина компютърчето прави само добро впечатление засега.

 3. Благодаря ти 🙂

  В ревютата, които четох, пишеше, че през ноември трябва да е дошъл и до тук – може би просто трябва да изчакам още малко. Засега обаче и на мен ми изглежда най-доброто – не мисля, че остана ревю на ноутбук, което да не изчетох за последните два месеца, откак се кумя по въпроса 🙂

  Ще зачакам, хем да дойде и в черно – да поддържам подобна техника бяла за мен е непосилен подвиг 🙂

 4. Здравей!

  Ще можеш ли да ми кажеш каква е Wireless картата в твоя модел?

 5. @ РосеН Atheros нещо си беше. Има ли голямо значение.

  Иначе да добавя едно-две неща: Тъчпадът е прекалено малък и това си пречи. От друга страна нетбучето не се загрява отгоре изобщо, което е субективно много важно за мен. Дискът е доста тих.

 6. Да, поне за мен има значение. Именно това „нещо си“ ме интересува и на колко mW е. Няма значение, ще чакам да се появи в BG…

 7. Големият въпрос е КОГА ще се появи в България. Във всички ревюта пишеше, че щял да „влезе в продажба от ноември“. Е, ха де, че то мина!

  Аз съм на ей толкова от това да си го поръчам отвън, но все ми се ще поне да имам гаранция и сервиз тук…

 8. Ами когато тъпаците от К&К се сетят, че е много добра идея да го продават за Коледа и Нова година. Сигурно ще се появи в последния момент(ако изобщо се появи) и ще е по-скъп, с по-малко рам и смотана батерия. На печелившите – честито!
  ПП: К&К сега трябва да си поизчистят MSI-ките, защото ако пуснат SAMSUNG NC10 на нормалната му цена сега, няма да им се продадат.

 9. Harakteristikite на WiFi e важно за т.нар. wardriving – можете да се поинтересувате в любимата търсачка какъв е този спорт. Аз използвам NC10 точно за това, но под Линус и с външна параболична антена самоделка на 250mW.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.