Фасадите на нов Берлин (2)

Едно от нещата относно Берлин, които правят силно впечатление е постоянната промяна. Берлин представлява дестилираната история на на Европа през 20-ти век и това го прави толкова интересен. И поучителен.

Скоро стана ясно, че е окончателно решено да се възстанови стария градски дворец, или поне фасадата му, в центъра на източен Берлин (лоша статия в „Дневник“ по въпроса, но коментарите под нея са добри). Звучи безобидно и малко ретроградно, но си е много показателно. Защото историята и идеологиите се сблъскват на всеки ъгъл в града.

Старият дворец е много тежко пострадал от бомбардировките през войната и в ранните години на ГДР е взривен и разчистен от Валтер Улбрихт, като неизползваема руина. Пейо писа скоро за рушенето по идеологически причини.

През 70-те на същото място е построено гедерейското НДК, така наречения „Дворец на Републиката“. Сграда, тотален представител на социалистическия модернизъм. Функционирала е точно като нашето НДК (с малко по-голяма зала), но и за нейна зла участ, като парламента на ГДР.

Дворец на Републиката (от Уикипедия, виж линка)

Директно след промените, новата власт установява, че точно тази сграда е свръх опасна, защото има азбестови изолации и трябва да се разглоби почти на цяло, та да се махне тоя азбест. 15 години махат азбеста с охлювски темпове, като я оставят да изглежда като съборетина в най-туристическата част на града.

По едно време се оказва, че е много грозна и неизползваема руина и трябва незабавно да се събори и изнесе. По идеологически причини?

Сега я разрушиха много трудно с 2 години просрочка, защото се оказа, че оситата много яко са я градили. Решено е да се построи нова сграда с контурите и бароковите фасади на кайзеровия дворец на три страни, вътре съвсем модерна, а четвъртата страна ще е в същия псевдо-неопруски стил, за който писах в първата част.

Нищо друго не можаха да измислят. Стилът „Лас Вегас“ е подходящ за щата Невада, но не и за Берлин.

А ние нашето НДК кога ще го бутаме?

(Следва: „Как да унищожим централния площад, чрез построяване на мол в средата?“)

4 мнения за “Фасадите на нов Берлин (2)

  1. Паметниците и архитектурата на комунизма са съпоставими с тези на нацизма. Не е необходимо да се напомня за идиотизма на антихуманните режими, взели безбройни жертви и изкривили мисленето на хиляди хора, включително и на моето поколение – родените през седемдесетте години на XX в. Ако в една държава има воля на мястото на комунистическите купища бетон да се строят библиотеки, културни центрове и паркове, то тя може да бъде само за пример.
    В България, няма воля за подобно нещо, за голямо съжаление няма и обществена необходимост. Какво остава – кал и бездомни кучета, които правят впечатление на един нищо не подозиращ поляк. Всъщност, той да внимава да не се спъне като се движи по полските улици или като пътува в полските трамваи, особено през зимата. Още от ранния следобед по тях се разхождат безстопанствени, съвсем празни бутилки от водка „Абсолвент” (прекрасно название), а по кръстовищата безобидно махат с опашка бездомни и също толкова празни кутии от „Живец”, „Лех” или „Жубр” – дело на инженерната мисъл на големите полски пивовари.
    Браво на Германия, че разчиства и нацистките, и комунистическите символи. В Полша Дворецът на културата във Варшава („слон в дантелени гащи”, както го наричат столичаните) или софийското НДК ще си стоят още дълго време, защото на никого не му пречат – мисленето е обременено. Много ще се радвам, ако в България поне започнат да изчезват хилядите камъни и плочи, отбелязващи „великите дела” на Гюлчовци, Митьовци или Стоилчовци, т. нар. партизани и антифашисти, а всъщност – родоотстъпници и пладнешки разбойници.

  2. На мен би ми харесало, ако едната от страните на новия дворец изглежда като тази от социалистическо време. Просто защото забравената история е обречена да се повтори.

  3. Петьо, не мисля, че е добре да се руши по идеологически причини, особено пък да се прекалява в тази насока. Как ще се отличим като общество иначе, ако правим същото, което са правили и нацистите, и комунистите? Та дори Хонекер е признал по някое време, че взривяването на стария дворец е било грешка. А на новия?

    @мравчо, ироничното е, че единият от порталите на стария бароков дворец е интегриран в друга гедерейска модернистична сграда: http://de.wikipedia.org/wiki/Staatsratsgeb%C3%A4ude

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.