Рискове от балканизация на Запада

Балканизация е мръсна дума тук в Германия, защото в първо значение значи горе долу „разпадане на малки държавици придружено с война“. Неприятна перспектива.

Но ако вземем примерно дванайсето значение, а именно – „кълчене (по масите) на криви ритми и общо взето лудо и добро настроение по забави и вечеринки и спонтанни викове опа!„, то завчера бях на концерт на два риска за балканизация от втория тип в Берлин.

Miss Platnum е румънка порастнала в Берлин, която сега изгрява с много добре продуциран и пипнат албум в стил това, което днес наричаме „аренби“ плюс голяма доза цигански духови елементи и ритми. Пее на английски с тежък акцент и на теми близки до чалгата като „Мерцедес Бенц“. На сцената е с брас секция и 2 мулатки беквокалистки, които са облечени като румънски домакини и отвреме-навреме играят нещо като хоро или румънска „ръченица“. Тук можете да видите мътно клипче от мобилния ми телефон, а това е официалният клип на последния й сингъл:

______________

DJ Shantel с неговия Bucovina Club е вече институция на Запад по отношение на клубната циганска музика. Последно спечели наградата на БиБиСи за световна музика. Онази, която и Иво Папазов спечели преди 2 години. И така тоя бивш немски електро-диджей стана звезда, като просто добави тук и там някой дебел басов бийт към дивите парчета на Фанфаре Чокарлия и ги ремиксира. Ей го тука с Бобан Маркович:

По клубовете, където има такива партита почти няма българи. Не е ли Деси-Слава, не си е работа…

Този тип чалга, без дозата пошлост обаче, е реално част от ъндърграунд културата на големите градове като Берлин или Париж, но пък и Ню Йорк („Гогол Бордело“).

Чуйте ги и вие, може и да ви харесат.

4 мнения за “Рискове от балканизация на Запада

  1. За пръв път чувам за Bucovina Club, но ми допаднаха много. Не бих нарекъл това чалга, подобна музика може(ше) да се чуе на площада в много села в Северна България. А и пошлостта е основният компонент на чалгата.

  2. Абе не знам какво против балканщините има запада, може би просто не ги разбира. Не мога да си представя как един (х)американец примерно ще изгледа „Черна котка, бял котарак“…

  3. май не съм ти казвал, но бях преди време в един бар в ЛА. Запознах се с някъв пич от Индонезия там и си говорим нещо. По едно време ме пита от къде съм и му казах, България. Тоя се замисли за момент просто и отвърна: „Ooooh, Bulgaria – Azis!!“.
    Нямаше нужда просто 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.