Следят ли ви, докато четете блогове?

Да!

И то не само като четете блогове, а и като сърфирате небрежно.

Повечето страници, включително и блогове, ползват безплатната услуга Google Analytics. Слагат си няколко реда код на страницата, Гугъл събира информацията и после собствениците на страниците могат да разглеждат с подробности статистики за посетителите си. Всякакви статистики, от това в колко часа и откъде сте дошли, до колко време сте прекарали на страницата и къде сте отишли после.

Ироничното е, че дори блогърското общество, което принципно е срещу следенето и беше доста шумно и активно срещу желанието на МВР да събира трафични данни, също масово използва Google Analytics. Примерно 73% от блоговете, които харесвам и съм сложил като връзки. Това значи, че ако четете само блогове, Гугъл знае всичко за 73% от поведението ви в интернет. Откъде сте минали, къде сте се спряли, кой линк сте предпочели и т.н. И то не само вие, но и всички други интернет потребирели. Това не може да е добре.

Затова един апел:

Братя блогъри, не превръщайте блоговете си доброволно в telescreens!

Никога не съм ползвал услугата, поради горната принципна причина. От друга страна любопитството е голяма работа и всеки автор иска да знае как и кое се чете от писанията му. Информацията не е чак толкова поверителна, въпросът е да не се акумулира поведението на цялото интернет общество на едно място.

Затова има алтернатива с отворен код, която иска да стане като Google Analytics откъм подаваната информация, но не запаметява всичко на едно централно място. Всеки си я инсталира на собствения сървър и освен него, друг няма достъп до трафичните данни на потребителите на страницата му. Казва се Piwik. Все още е в ранен стадий на разработка и не е съвсем ошлайфана, но си функционира доста прилично. Ползвам я в този блог.

Примерно това е списъка с най-търсените думи в търсачките, които са довели до моя блог от началото на месеца:

Търсени думи в Гугъл

Съвсем друг въпрос е защо гигантски процент от търсенията довели до блога ми не вещаят нищо добро за валуния борд и курса лев-евро. Интересна тема.

10 мнения за “Следят ли ви, докато четете блогове?

 1. Добре, сам оне разбирам защо трябва да имам нещо против Гуугъл да знае кой кога е посетил моя блог или пък аз кога съм посетил твоя примерно.

 2. По същата логика, защо трябва да имаш нещо против МВР да знае, кога на кого си се обадил и какво си му казал и къде си се разхождал и бил.
  Не са само блоговете, Гугъл Аналитикс се ползва от вече огромна част от интернет страниците. Така те доброволно и безплатно акумулират на едно централно място поведението на цялото интернет общество с огромни детайли. Лични детайли.
  Това според мен дава прекалено много власт. Дали е Гугъл или някой друг няма значение.

 3. винаги съм се чудел на изказвания от типа „аз нищо не правя не ми пречи да ме следят“ ?!!?!?!
  естествено, че е лошо много власт и много информация да се съсредоточават на едно място – тогава неизбежно се намира някой, който да злоупотреби с тази власт/информация!

 4. @Маркуча, да добра идея! Но за отделния потребител. Отговорността на собствениците на сайтове си остава.

  Ето разширенията за Файърфокс, които пречат на пълната ви прозрачност:
  Adblock Plus – блокира всички реклами (и по страницата), но и много от следящите скриптове. Абсолютно задължителна.
  CustomizeGoogle – горещо препоръчвам. Прави Гугъл още по-удобен за работа, като му спестява някой ваши лични детайли.
  NoScript – спира всички скриптове, вкл. и Аналитикс. Дава ви сигурност и от други недоброжелателни атаки. За начинаещи е малко прекалена, защото изисква да решавата зе всяка страница поотделно, дали да я допуснете.

 5. @Der Flammende – И от тази гледна точка може да се погледне 🙂 Но аз си мисля, че е параноично, когато си мислиш, че те следят, а то не е така. В случая си е документирано, че поведението на всеки от нас се картотекира. Дали това ни дразни или не, е въпрос на лично възприятие. А и политическа позиция.

 6. Имаш право, специално в този случай, по-добре да се застраховаме…ако застраховане е въобще възможно.

 7. Само да те допълня: решение за Epiphany е инсталиране на приставките (често са в пакет с име epiphany-extensions или подобно) и включване на AdBlock. Тя също, както и тази за Firefox/Iceweasel блокира освен рекламите и скриптовете на Аналитикс.

 8. Че какви лични данни документира Гугъл? ЕГН, данни от лична карта, адрес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.