Предизборен закон, „неевропейски практики“ и шмекерлъци

1. Не крия лошото си отношение към предизборното съглашение „СДС-ДСБ“. Не ми харесват изобщо, защото продължават да залъгват прекалено много свястни хора, че са алтернатива, а реално по този начин бетонират прогнилата ни политическа реалност и „елит“, от който са част (виж по-долу).

2. Пределно ясно ми е, че всяка промяна на закона за изборите, преди изборите, е с единствената цел да се даде предимство на управляващите. Те го прекалиха наистина, особено с мажоритарната система, която е най-благоприятна за ДПС.

Но. Крокодилския плач относно 8% бариера за предизборни коалиции е силно дразнеща. Било антидемократично и неевропейсла практика. Да, ама не. В Германия, примерно, такива коалиции с общи листи са просто забранени!

Като се замислих това е съвсем логично, обща листа на няколко партии на парламентарни избори е подмяна на вота. Нали партийте са за това, да представляват политически определен тип избиратели? Ако смятат, че представляват едни и същи хора, да се обединят в една партия. Ако не – сами на изборите и управленска коалиция след тях, при нужда. Всичко друго е  само политически алъшвериш и тънки сметки.  И защото са тънки сметките, са заплашени от други тънки номера като 8-те процента.

Решението трябва да е принципно – партиите да се явяват сами на парламентарни избори.

И още нещо. Възмущението относно промените в закона е заслужено голямо, но някак си странно обърнато само към БСП. Реално всички са в кюпа. И тези, които се представят за големите жертви.

Да не забравяме, че СДС внесе уникално олигархичната и антидемократична поправка в закона, според която само партии с богати спонсори имат право на реално съществуване – 50000 лв. депозит за участие в изборите. Елитът гледа да се разграничи от простолюдието по най-показателния фактор – паричните средства!

И дали СДС е внесла конкретната поправка от принципни съображения? Колкото са принципни съображенията на БСП и ДПС за другите промени! Явно Мартин Димитров и компания просто искат да отрежат крилете, на крехката алтернативна партийка „Зелените„, която наистина се различава от тия горе. Личи си, най-малкото, по банковата й сметка.

17 мнения за “Предизборен закон, „неевропейски практики“ и шмекерлъци

 1. Да, мен също коалицията “СДС-ДСБ” ме дразни дори повече от БСП и останалите и най-вече това, че доста българи явно явно успешно са забравили провалите в тяхното управление и се готвят да гласуват за тях като за някаква „нова алтернатива“, „спасители от комунизма“ и прочие.

 2. „Да не забравяме, че СДС внесе уникално олигархичната и антидемократична поправка в закона, според която само партии с богати спонсори имат право на реално съществуване – 50000 лв. депозит…“ Това не го знаех. Истина ли е? Може ли линк, ако е възможно?

 3. Много се надявам някой най-накрая да напише кои са всичките тия провали на правителството на Костов от 1997-2001. АМА МНОГО, щото ми писна от приказки без обяснение на хора, дето не четат.

 4. Чудна работа, г-н Колев. 🙂 Не успях да намеря в публикацията и думичка за Костов или правителството му. Вероятно пропускът е мой. 😛

 5. @frog’n roll Ето стенограмата от предложението на шефа на СДС Мартин Димитров и още двама депутати от СДС. Този Уърд файл пък е официален документ на партия СДС от техния сайт. Мотивацията в него:
  „По-висок депозит – по-малко изборни, а не политически партии, по-малко пари за покупка на гласове, а и повече пари във фонда за лечение на деца“

  Нямам думи…

 6. Благодаря. Много жалко за Зелените, наистина. Имах някакво колебание между негласуване и гласуване за вас – бегло познавам Йоцо от един друг форум и ви симпатизирам.

 7. Споко бе! Крехка, крехка и без мастита банкова сметка, но Зелените на избори ще идат. Ако така ви харесва, стойте и гледайте отстрани как се мобилизират зачатъците на гражданско общество.

 8. Искрено ви пожелавам успех. 🙂 А какво ми харесва и какво правя, Найдене, едва ли знаете. 😛

 9. айде моля ти се, искали да спрат зелените? те наистина ли са толкова страшни и такъв фактор?
  освен тва няма никакъв смисъл дясна партия бореща се за дясно обединие или whatever да спира нарочно друга дясна партия от изборите. идеологически зелените са точно толкова алтернативни, колкото и сдс/бсп/герб.

 10. @epistemic murk – Не гледай на идеологийте само както ги пише в учебниците и революционните позиви.
  „Зелените“, поне от това, което съм видял, се различават по най-сериозния белег от елита. А именно идеологията на сегашните ни партии е една – във властта чрез пари и пари чрез властта. При Зелените нещата седят другояче. Поне така ми изглежда. Ако имаш други наблюдения ще ми е интересно да чуя.

 11. наблюдения имам. точно затова ми е трудно да се вържа на позивите им в интернет, така че не аз съм тази, която има мнение за нещо от написаното в интернет, макар че и то помага.
  🙂

 12. Не може ли същите аргументи с които се забравя на партиите да се явяват на избори в коалиция да се ползват за забрана на управлението в коалиция?

  Знам, че е глупаво като функционален въпрос, но ако ще е принципен спора

 13. @Пейо – Принципно партиите, явяващи се самостоятелно на избори казват предварително, с кои други партии биха се коалирали след изборите, за да се стигне до управляващо мнозинство.
  Обратното – на изборите заедно, че да минем бариерата, а после като сме вътре – скандали и всеки от където е дошъл, е подигравка с избирателя. И доста познато.
  Защо партийки, които не могат да минат сами изборната бариера ще получават, всяка поотделно, пари от държавата като парламентарно представени, ще си имат отделен шеф, ръководство и т.н.?!

 14. Аз също имам наблюдения от Зелените и изводите ми съвпадат с тези на И. Е. Станков. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.