Защо ТВ СКАТ е наистина качествено различна

Често ми се случва да чета по разни блогове самохвалебствия от авторите как не гледат телевизия и как една от основните причини за това е „телевизия СКОТ“. Съжалявам, но не мога да се съглася.

Повечето български телевизии са наистина трагични – новините са нагледен пример за промиване на мозъка, във вътрешно и външнополитически аспект. Тъжно е. Реално са на нивото на ТВ Планета, но се праявят, че говорят и на обществени теми.

Но има я и телевизията на странните луди. Тия като Мунчо (прочетете последното изречение от немодерното „Под игото“). Телевизия СКАТ.

Много чета из блогосферата за важността на „свободата на словото“ и се съгласявам, само дето пишещите някак не забелязват, че СКАТ е уникално плуралистична телевизия. Реално няма друга като нея:

 1. Занимава се публицистика, за разлика от останалите клонинги на Планета
 2. Не пуска чалга, а много класическа и народна музика
 3. Има мнения в спектъра от умни бивши и изпаднали ДС полковници, през комунисти, националисти до цигани, не антикомунисти, а направо комунистояди, обикновени луди и… Васко Кръпката.

От тази телевизия може само да се учат другите за свободно слово, независимо дали сте съгласни с тезите на говорителите или не. Това не би трябвало да има значение. Защото тезите са много и различни.

Нямам пряко наблюдение, защото съм в чужбина, но казват, че предизборно телевизията била изчезнала от националния кабелен ефир. Вярно ли е? Ако да, срам и позор за борците за свободно слово в блогосферата, защото не съм чул нито „гък“ относно този казус!

А казусът е ясен: цензура на инакомислещите.

Пак казвам, няма значение дали ви харесва какво мислят, за да се възмутите от цензурата!

Мислех да пиша за СКАТ отдавна, но това интервю на Васко Кръпката, който води по нея най-естественото и истинско ТВ предаване ме подтикна да го направя.

Ето какво той казва за СКАТ:

„Гарантирам, че това е единствената родна телевизия, в която можеш да чуеш само класическа музика, стари градски песни, българска народна музика, през нощта пускат фестивалите „Цвете за Гошо” и „ Бургас блус”, имат специализирано предаване за автентична циганска музика. […]

СКАТ не трябва да се отъждествява с партия „Атака”. Те казват някои верни неща, но не съм почитател на тази партия. Тази телевизия наистина е бунтарска …“

8 мнения за “Защо ТВ СКАТ е наистина качествено различна

 1. Наистина, няма абсолютно никакво значение, кои какво казва, за да заклеймим цензурата.

  Но случаят НЕ е такъв.

  Първо, СКАТ е на ниво Offener Kanal, феномен, с който трябва да си добре запознат – в това няма нищо лошо, но пък не оправдава претенциите на самата телевизия.

  Второ, вътре в СКАТ има цензура и мисля, че не е нужно да обяснявам, кой и как я прилага.

  Трето, СКАТ не се излъчва от мнозинството кабелни оператори в резултат на спор по финансови параметри – по подобен начин са спирани и Диема (неедникратно), и Евроспорт, и ТВ7, и много други по-малки канали, а дори Нова и БТВ бяха на косъм. Няма политика, вярвай ми.

 2. Пламене, все пак следя доста активно българската политика и ми е просто невъзможно да си обясня факта, че точно преди избори е спрян от ефир популярен сред обществото канал, изключително силно критичен към управлението по много фронтове, а и политически контроверсен и неудобен по принцип, само заради някакви търговски спорове.

  Тези, които поддържат финансово канала трябва да са ненормални, точно преди изборите да се правят на интересни относно такси и т.н. Реалностите у нас са други.

  В тази връзка е и ясно, че СКАТ не е независима медия, но пожелавам на всички мейнстрийм истнски „независими“ медии като Ре:ТВ на Прокопиев, Европа на Емил Стоянов и т.н. да се приближат поне малко до нивото на „цензура“ на СКАТ. Т.е. освен водещото си пропагандно мнение, отвреме на време, за цвят поне, да пускат и алтернативни виждания.

 3. И да, и не. За музиката и публицистичните предавания с различни гости е вярно, дори по регионалната ни програма върви публицистично предаване на един седесар, 4-ти по ред в листата им.

  Иначе политика колкото искаш – Волен и в последните дни – Димитър Стоянов, почти 24 часа. 🙂 А в новините им не се чува нищо за други партии, освен за Атака. 🙂 Така де, все пак си е тяхна. 🙂

 4. няма значение качеството на програмата, че то от 120-те канала за гледане стават 20-30 само, цензура – едва ли, по-скоро има политика на телевизията и това си им е тяхно право, просто слагат журналисти, които следват политиката им, в ТВ Европа и re:tv да не би да има и един червен журналист???
  Точно преди избори СКАТ да поискат по-големи суми и да не може да се разберат с кабелните оператори е наивно да се вярва, повече от ясно е че е отрязана под нечий натиск

 5. @voxy – целият казус е много интересен. Питам се защо самите СКАТ и Атака не са повдигнали този въпрос. Има нещо гнило.

  Не знам дали е съвпадение или не, но на Европейските избори в Бургас, където СКАТ май си върви като местна кабеларка, Атака спечели изборите с над 20%.

 6. Хубава телевизия, ама само лъжи иомраза. Аз иначе благодаря на СКАТ и АТАКА, защото ме провокираха да си науча много по-добре историята. Но не ги уважавам, защото лъжата и омразата не са достойни за уважение

 7. АЗ ПЪК НИТО ХАРЕСВАМ ЧАЛГА, НИТО НАРОДНА МУЗИКА. ИНАЧЕ КАЗАНО НЕ СЛУШАМ БЪЛГАРСКА МУЗИКА ИЗОБЩО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.