Шанхай, снимки, част 1ва

Ето малко снимки от братски Китай. Разделям ги на няколко части, че са много. Повечето от снимките могат да се уголемяват като се цъкне на тях.

Transrapid
Маглев влакчето от летището до града. Не е на колела а се носи на магнитна възглавница. За 30 км отсечка е струвало над 1,2 милиарда долара. Никога няма да се изплати от билети, но пък сега китайците знаят как функционира технологията.

speed
Във влакчето е по-интересно, щото дига 430 км/ч. Като намали до 250 и имаш чувството, че си почти спрял и едва ли не можеш да слезеш в движение. 30 км ги взима за 7 минути.

spirka thumb
Спирка на автобус в центъра на Шанхай. Навсякъде има „пропаганда“… на търговски марки. Думата пропаганда в Китай не се ползва с негативно значение.

shanghai1 thumb
На където се обърнеш в центъра изглежда така – прекрасно подредени паркове и невероятно много чисто нови небостъргачи.

nanjing1 thumb
Това им е гавната. Улица Нанкин или Nanjing Rd. на английски. Дълга и красива, повечето сгради са стари. „Пропагандата“ е навсякъде. Комунизъм.

nanjing2 thumb
Пак там, само че на вечерта преди националния им празник. Тук там имаше и войничета, без оръжие, но маршируващи бодро в тълпата.

pudong1 thumb
Накрая на тази улица се стига до реката, а от другата страна е чисто новият квартал Пудун. Финансов и само с небостъргачи. Много са още в строеж.

pudong2 thumb
Така изглежда през деня и с по-малко облаци. Кулата е по-ниска от двата небостъргаа на задна линия. Единият е 492 м. висок. Това долу вляво е кораб с гигантски рекламен екан на него.

jinmao out
Ето по-ниският от двата – Дзин Мао, 420 м. качихме се на последия 88ми етаж да поразгледаме.

zgled van thumb
Това е гледката към стария град. На първа линия, оттатък реката е The Bund, известна улица с много стари важни сгради, като бившата централна сграда на HSBC, английското консулство и т.н.

izgled vatre thumb
А това е като погледнеш навъте в кулата – атриумът на Гранд Хаят. Подът долу е на 50тия етаж на сградата. Да се надвесваш над стъклото и да гледаш надолу е хубава терапия срещу аерофобия. Особено като си предствяш, че се пльосваш директно връз рояла…

Следват още снимки.