Кунева, Брюксел и България

Покрай Туитър (пак) имахме кратка дискусия с Васил Колев, относно Меглена Кунева. Той я харесва, аз не, та ми предлжи да кажа в блога на по-широко защо не съм впечатлен от най-успешния ни политик в Европа.

Да, съгласен съм, изглежда да е най-успешният и харесван български политик в Брюксел. Убеден съм и че е работлива и способна и още повече амбициозна. Като комисар е доста активна и върши положителни неща в сферата на защита на потребителя.

Какво има да не й се харесва тогава?!

Не е достатъчно да си амбициозен и да изпълняваш работата си добре в дадената ти рамка, така че всички да ти се радват, особено ако си политик. А Кунева е всичко друго, но не и политик. В смисъл, човек, който представя някакви интереси на обособена група хора. Кунева е целенасочен отличен представител на новата (поне за нас) технократична каста в Брюксел. Успя да се подреди там, харесвана е на място и общо взето кариерата й в столицата на Европа е бетонирана.

Тя е европейски номенклатурчик.

А историята й на български политик е на „Ms. Yes“ като преговаряща по главите за присъединяване. Много от отраслите ни са на този хал, защото главите бяха претупвани и приемани безгръбначно точно от тази дама. Чували ли сте истинско политически заредено мение от нея?!

Не случайно я харесват толкова много. Работи добре и изпълнява.

Както писах вече и Георги Димитров е бил шеф на Коминтерна през 30-те – гордост голяма. България е видяла много келепир от това…

П.С.: Опитвам се да игнорирам факта, че Кунева е и част от едно от „аристократичните“ ни семейства – Пръмови – успоредно с шефката на БНТ, но не е лесно. Съвсем ли няма други способни хора, та все такива съвпадения стават?!

2 мнения за “Кунева, Брюксел и България

 1. Тука поне имам място и да отговоря нормално 🙂 Не знам какво разбираш под технократ, но аз го виждам като техничар. За казването на „да“ на всички глави – това си е тогавашната ни правителствена линия, като поне според мен не виждам заради кое „да“ да сме на такъв хал (и което не е заради наш собствен си проблем. Делян много добре е написал малко числа по телмата за селсктото ни стопанство и субсидиите).

  Колкото до сравнението с Димитров – той е работил не за нашата държава, това е малката разлика 🙂 Извади нещо, което тя е направила и не е в наша полза, би било интересно.

  Аз поне от това, което съм видял смятам, че е от хората, които са полезни за България в Брюксел. Не се и сещам за някой, който би бил по-полезен.

 2. @Васил Колев:
  Глава по глава:
  Част 1
  Част 2 (препоръчвам последната глава „Други“)

  Успехи за България в преговорите могат да се търсят с лупа. Може би е успех на бъдещия комисар по правата на потребителите, че патриотично е издействала за българските мобилни оператори да блокират прехвърлянето на номер с година по-дълго. 😉

  Като цяло на мен пък ми е интересно да изложиш кое те кара да мислиш, че е от хората, които са полезни за България в Брюксел.
  Конкретно за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.