Народът е тъп! => Ние сме умни!

От няколко дни една мисъл не ми излиза от главата.

Отсега знам какво ще се случи след изборите. Цялата блогосфера, фенове на сини и зелени, ще избухне в неистово разочарование и отвращение от изборните резултати и малкото гласували. Много хора ще констатират за сетен път, че „народът е тъп“. „Слаб народ – слаба държава.“

Аз няма да съм един от изненаданите и разочарованите. Няма и да констатирам, че народът не струва.

Не народът е тъп, не обикновеният малък човек в големия град, малкото градче или селото е неориентиран простак. Зомби, или политически дебил. От него не се очаква да е гений.

Дебилите сме ние!

Дебилите сме точно ние, тая българска интелигенция, образовани хора, начетени, ходили по „запада“ и чужбина, космополити и политически „експерти“, пък и с добри намерения за почтено съществуване. Пълни политически некадърници!

Елитът на България се провали тотално последните 20 години. Морално, интелектуално и всячески! В случая под „елит“ нямам предвид мутрите и новобогаташите. А хората, които трябва да водят. Чрез пример, знание и далновидност.

Погледнете само за кого бъдещите разочаровани искат от народа да гласува, кой ще пратим да ни представлява в Европа и ще ни управлява: шайка вряли и кипяли в политиката ни последните 20 години и облажили се доволно от нея за сметка на България; кадърен луд, влюбен само в себе си; някакъв простак „генерал“; група аутсайдери оперетни националисти и като светла алтернатива – някакви напълно дезориентирани младежи, които имат позитивни идеи, но се опитват да продават на бедния ни народ вятърни мелници като основен приоритет.

Не смятаме ли, че очакваме от обикновения човек прекалено много?! Че ще е много по-умен, ориентииран и морален от най-предните му хора, че да разбере някакви виртуални тънки граници между кандидатите, та и накрая да е мотивиран и избере и най-подходящите. Които евентуално, по случайност, може и да го представят потитически отвреме-навреме, докато правят глупсоти и лапат.

Какво сме му предложили ние? Протестите през януари? Най-дезориентираното и политически немотивираното мероприятие от много време насам. „Вековната злоба на роба“. Само че тия на площада, които и аз подкрепих, се считаме за интелектуален връх на нацията ни. След като ние не можем стройно да покажем какво искаме, какво очаквате от хората, дето имат 100 други проблеми, освен това дали Първанов някога в друга ера е рецензирал книга по поръчка на ДС?!

Диалогът с обикновения човек не се състои.

Ще кажете, искаме да живеем в нормална държава и без корупция. Ако е това, може да се гласува директно за макета Яне. Той най-добре формулира тезата! Искрено или не, не е толкова лесно да се разграничи, особено от човек който не кисне по цял ден по новинарските сайтове.

Така че, след изборите, по-полека с арогантните умозаключения и да се взимаме в ръце!

8 мнения за “Народът е тъп! => Ние сме умни!

 1. Че си прав, прав си. Ама как да обясня на съседката, която отива за гласува за ЕП за да не и вземат пенсията?

 2. Точно същото ме възмущава и мен: народ като народ, хора всякакви. Тези дето са отгоре обаче не успяват да се справят и за по-лесно обвиняват народа – тях все някой не ги е разбрал.
  И друго ми прави впечатление: никой от така наречена интелигенция не вижда, че борбата ще трае с години. Че трябва с години да се работи. Очакват да победят някого ей сега до година-две, а дори не си дават сметка, че това с което се борят не еличност, а явление и че трябват години всеобщи усилия.
  Както и да е, аз съм от народа. Съответно съм тъпа. Обаче съм единствената – всички останали около мен са от умните.

 3. Така е, господине, пък докато повтаряме набитите народни рефрени няма как да се измъкнем. И вие повтаряте това общоприето мнение, че ако си еколог то ти си отвеян и несериозен, човек с опит само в безполезни инициативи. Нека ви припомня, че Ангела Меркел е дипломиран физик. Физика. Точно тая наука, която повечето хора смятат за „издухана“, непопулярна и поприще за луди.
  Тъжното е, че дори когато пишете парливи статии пълни с отровната ви социална жлъч, събирана с години, вие пак не правите собствен анализ, а взаимствате фрази. Пишете по-малко, мислете повече.

 4. „Не народът е тъп, не обикновеният малък човек в големия град, малкото градче или селото е неориентиран простак. Зомби, или политически дебил. От него не се очаква да е гений.

  Дебилите сме ние!“

  Кои сте вие и как се отличихте като
  „интелигенция“
  Жар за анализ не стига за добрата му направа. Съгласна съм със sepuko.
  Хубава вечер 🙂

 5. @huhahe Кои сме ние пише в изречението непосредствено след това, което цитираш: „образовани хора, начетени, ходили по “запада” и чужбина, космополити и политически “експерти”, пък и с добри намерения за почтено съществуване.“

  За по-просто: ние сме тия, дето се гордеем, че не слушаме чалга.

 6. прочетох това изречение и преди да напиша първия си коментар. на практика го написах, защото така описаната група хора по никакъв начин не притежава хомогенност у нас и не може да се отдели като конкретен обществен слой – елит.
  интелигенцията е този обществен слой, който консумира, преработва и създава култура.
  да не се слуша чалга, да се чете подбрана литература, да се развие меломания, да се попътува навън, да се гледа театър, да се работи за оптимално образование, да се направят всички тези неща заедно…просто не стига. когато се свършат те, и изндивида преминал през тях започне да ражда култура като част от неговото поведение, реч, мисъл,отношения – тогава определението инелигенция, би прилегнало на група такива личности.
  по мое скромно мнение :)умихнат ден:)

 7. @huhahe – май все пак сме на едно мнение. Трябваше да сложа „интелигенция“ в кавички. Тя се провали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.