Отговорност пред избирателите

Бого пише в блога си, че за него преференциално са гласували 804 човека,  благодари им и казва:

„Общо 804 човека са гласували преференциално за мен, за което съм им искрено задължен.“

Скоро разглеждах и резултатите от изборите за Европейски парламент по секции из разни малки селца, които са ми познати. Там се виждат не анонимни проценти, а отделните гласове, отделните преференции.

Човек може да гадае мотивите за всеки един самотен глас.

В тази връзка си мислех, мислех си го и докато чаках на опашка да гласувам  в посолството сред други хора: ах, всъщност колко неимоверно горди и изпълнени с чувство за задължение и дълг трябва да бъдат всички избранници – депутати, кметове, президент. Дори и при частично фалшифицирани избори, все пак толкова хиляди хора  трябва да са те харесали, да с видяли нещо в теб, че да те опълномощят със своя едничък глас да работиш от тяхно име.

Как може тази наша политическа класа да й липсва поне капчица искрена връзка с обикновения българин, да е до толкова без срам и без скрупули, напълно фиксирана само в себе си и собственото си добруване…

2 мнения за “Отговорност пред избирателите

  1. Може, може. 😛 Политическата класа се опитва да ни внуши, че ние сме й длъжни на нея. Опитват се да ни рекетират с мантри от рода на „много партии в парламента – нестабилна политическа система, а и за 4 г. все научихме нещичко“ или „ако не изберете нас, избирате лошите“, или „щяхме да свършим много, но другите ни попречиха – дайте ни друг шанс“. И тъ нъ. Всякакви безсрамни форми на изнудване.

  2. Може, разбира се! Какво да им попречи, за да не може. Срам ли, съвест ли или що? Или да се страхуват, че ще ги смени някой друг? Няма такава опасност и скоро няма да се появи, тъй че – спокойно! Е, на това юнашко доверие се крепят те! Аман от доверчиви юнаци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.