Притеснителни резултати

Резултатите учудиха всички, дори Ахмед Доган, което си е събитие. Всички, за които тройната коалиция вече беше станала нетърпима, са изпънени с удовлетворение и надежда. Шамарът на народа срещу Доган и компания беше оглушителен.

Добри новини, бихме казали.

В еуфорията, обаче, се надявам да не се забрави един наистина притеснителен момент – ДПС излезе от тези избори и това управление с най-високия си резултат за всички времена. Процентно, а да не говорим за общия брой гласове – смръзяващи 610 000 (Доган спомена бройката 600 хил., още много преди да са излязли резутлатите). 38 депутата. 5 мажоритарни района.

В тази връзка си мисля 2 неща:

 1. Наистина е огорчаващо поведението на избирателите на ДПС. От 20 години насам, независимо колко престъпна, мафиотска и напълно вредна за държавата е тази партия, независимо колко нагъл и дебелоок е нейния лидер, твърдият електорат гласува неумолимо за нея на изцяло етнически принцип. И то не само едното гласуване, а стотици хиляди хора са готови да обикалят с автобуси, да мамят и нарушават законите на страната ни, само и само да се изберат „нашите хора“. В абсолютен ущърб на България и като акт на тотална политическа и етническа сегрегация. Не смятам, че е заслужено.
 2. На новото управление, каквото и да е то, но и в най-голяма степен на ГЕРБ с този учудващ ръст на резултата, е даден може би само един ясен мандат: „ДПС и Ахмед Доган – далече от властта“. БСП и ДПС имат по-малко от 80 депутата. Новите управляващи носят голяма отговорност пред избирателите си и мнозинството, да вземат абсолютно решителни стъпки срещу възможността, чрез прекомерна феодална власт, престъпления и вратички в законите Доган да превръща най-много 300 хиляди твърди свои гласа в двойно повече. Всяко покриване на новите управляващи от тази отговорност и всяка неактивност, бих определил като предателство.

Защото, сега на вълната на един спонтанен вот, всички си отдъхват и мислят, че с ДПС е свършено, но не забравяйте, че кризата е брутална, опозоцията има огромни лостове за манипулация чрез медиите, а и не е ясно от тези 116 ГЕРБ депутати, които наистина никой не познава, колко бързо ще се прегрупират, извъртят и отлюспят.

На следващите избори българите пак ще са дезилюзионирани, няма да гласуват така масово, а Доган със своите донякъде измислени 6-7 стотинхиляди гласа ще има не 38, а 68 депутата.

Отговорностите на новото бъдещо правителство са огромни и нека да им държим сметка.

10 мнения за “Притеснителни резултати

 1. не е огорчаващо поведението на избирателите на ДПС, защото в по-голямата си част са едни нещастни хорица, които в повечето случаи не могат да четат и пишат, поминъкът им е свързан само с тютюна и земята и единствено Доган прави нещо реално за тях – той е техният Бог

 2. @Мария Георгиева – отказвам да приема прекалено симплистичното обяснение за вота на българските турци: „някакви аборигени, които Доган гледа като добитък“. Некрасиво е към самите тях, пък и не е съвсем вярно. Десетките хиляди премотивирани, готови да гласуват рано сутрин в Бурса и после да се дигнат и пътуват стотици километри, за да гласуват в Разград, или обикалят изборно цяла западна Европа, не са стадо. Гледат си интереса.
  Приемаме този етнически вот толкова нормално, а той е насочен срещу нас и държавата, той избира Доган и свитата му. Няма какво да се лъжем.

 3. Може да ви се струва симплистично, но е вярно; това са овце, които ходят, където пастират им каже, защото за тях не е само пастир, но и Бог – той праща децата им да учат, той поръчва да им асфалтират улицата или да им построят чешма; той намира на хората работа.
  Този вот избира Доган и свитата му и за това трябва да му се свият крилете.
  Недопустимо е Турция да влия върху политиката у нас – като удължава документите на изселниците и пуска реклами по телевизията, подканяйки ги да гласуват.
  Недопустимо е тома и за това хората гласуваха за Герб, Атака и РЗС. Българите искат ДПС аут от изпълнителната власт

 4. Нищо не може да ме учуди вече. Етническите турци, начело с Доган, управляваха 4 години.Аз още тогава не можех да им се начудя. Мислех, че са по-злопаметни и като нация, и като вероиповедание, но явно, щом става дума за власт, са готови на какви ли не жертви!? А що се отнася до новото управление на държавата, не ми се мисли какво би могло да се случи… Бог да ни е на помощ!

 5. Приятно ме изненадваш с това „Гледат си интереса“. Значително подобрение е, в сравнение с „елитът срещу масите“. 🙂

  Дълбокият проблем са значителните обществени групи, които имат интерес от забавяне на неизбежните промени. Не са само производителите на тютюн и десетките хиляди излишни чиновници. Там са и работниците в Кремиковци и мините на Ковачки, които при нормални условия трябваше отдавна да са фалирали. И голяма група наполовина дребни земеделци, наполовина получатели на социални помощи. И т.н. Над половината избиратели, по мои сметки.

  Но това не можеш да го промениш с биене в гърдите. Бавно и болезнено ще е.

 6. @Спас Колев – явно не се изразявам ясно по принцип. Аз не вярвам в идеологии, а в сблъсъкът на интереси и евентуалното равновесие, което в добия случай би довел.

  Поне според мен, корупцията, беззаконието и безродието във висшите етажи на властта пречи на всички нас доста повече отколкото ни пречат миньори, орачи, берачи и бедни хора на мизерни социални помощи.

  Освен берачите на тютюн и то не по съсловен, а по етнически принцип, другите групи изобщо не са обособени като групи, представляващи своя интерес.

 7. За последното не съм сигурен.

  Ако ги попиташ, надали биха го формулирали по този начин, но за работниците в Бобовдол е достатъчно ясно, че не биха заемали работното си място, ако в страната нямаше корупция. И явно не биха го пожертвали в името на евентуалните бъдещи ползи от нейното премахване. Физиономията на Ковачки е само от едната страна на монетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.