Две вили от доброто старо време

От последното ми посещение в България съм събрал материал за няколко архитектурни поста, ето първия.

Ще ви представя на снимки две вили в българско планинско вилно селище проектиеано и построено в средата на 30-те години. Няма да ви казвам кое е, да видим дали ще има познали.

Наблягам на думата „проектирано“, защото разположението на вилите е много добре обмислено и планирано, след това първо е прекаран ток и вода до петната и чак тогава са строени самите сгради. Точно като в днешни дни…

Това са разстоянията от сграда до сграда, без майтап:
IMG_0959

Вила 1. Една от най-големите и представителни в курорта. Тази е на фабрикант и не е съвсем типична. Повечето вилички са на обикновени граждани. Обърнете внимание на гаража, строена е 30-те. До никоя вила няма частен път от чакъл или каквото и да е. Минавало и се минава по ливадите. Никоя няма никаква ограда. Да го наречем „био-архитектура“:
IMG_0956

Ето и предната страна с верандата и вече несъществуващ навес. Зидарията е перфектна. Вилата е нобитаема, защото е реституирана на много наследници (по чужбина) след промените. Преди това е била национализирана и позвана за детски лагер.
вила

Вила 2. Любимата ми и напълно ексцентрична. Експертите да кажат какъв стил е – плосък покрив, кръгъл прозорец и геометрични декоративни орнаменти по мазилката:
вила
вила
IMG_0977
вила
Винаги ме е впечатлявала. Личи си, че на горния етаж е зазидана една голяма врата-прозорец към терасата, иначе всичко друго й си е оригинално. Допада ми и запуснатостта й (ползва се все пак), цветът е супер. За перилата да не говоря. От тези балкони се разкрива една от най-красивите гледки в България. Сливането с околната природа е пълно, макар странната визия. За съжаление не знам чия е кой я е строил, но със сигурност е бил оригинал. А какъв ли е интериорът?

Познахте ли мястото?

19 мнения за “Две вили от доброто старо време

 1. Израсъл съм в близкия блок 12. А си снимал вилите зад вече несъществуващата бакалница на Кръстьо Господа :–)

 2. @Стойчо, а така попаднахме на местен 🙂 Поне през лятото значи сме се засичали там. Благодаря че не спомена къде е. 🙂

  А за блоковете, генералските вили и сега строящите се вили на новобогаташи по междувилните поляни може наистина да се пише отделен пост.

 3. –––––– (сега и това име ми се вижда интересно) Ама какво толкова намираш в тази къща (втората)Тя прилича на бункер :)) Не спираш да се възхищаваш на тия плоски покриви. Най-много ми харесва кръглото прозорче, но и то не е прозорец. Почти ми напомня за стихотворението на Далчев „Къщата“, а там поантата е върха:

  Сам дяволът я сякаш дал под наем,
  но неизвестно кой е наемателят.
  Затворена е всякога вратата
  а мракът спи и през деня във стаите.

  Дъждът гризе мазилката и бяга
  през счупените водостоци от олово
  и като пот по челото на болен
  по сивите стени избива влага.

  И снощи (ти видя ли от прозореца?),
  когато писна ненадеен вятър,
  разтвори се, затвори се вратата,
  завиха нощни кучета на двора

  и черна сянка, дълга като копие,
  разчупи се на каменните стълби
  и аз видях, и аз познах там мъртвия,
  когото преди девет дни заровиха.

  Въпреки че това е едно от любимите ми негови стихотворения

  (Отговорът махнат от И.Е. Станков, забравих да кажа, че роднини нямат право да участват в играта) 😉

 4. @gergana stankova – и на мен ми е любимо, може би затова харесвам такива къщи.
  Но между другото, по-подходящо е за първата вила с алпийския покрив. Нейните стопани са наистина заминали за Америка и е изоставена. Тази с плоския покрив си се ползва всяко лято.

 5. Не знам дали знаеш, но там беше забранено да се строят огради на вилите – т.е.дворът си е твой, но най-много жив плет да сложиш, но не и ограда

 6. @Стойчо – курортът е планиран прекрасно на времето. Никоя вила не пречи на друга, всички са просто кацнали по поляните. Огради нямаше до много скоро, това е била идеята. А самите парцели са дадени за ползване за 100 години, реално само вилата и петното й са си твои.
  Това сега е проблем, защото от един стар парцел, направиха 3-4 нови, изкупиха ги всякакви, и почнаха да строят вили една в друга, по поляните. Като навсякъде.

 7. Мисля, че бъркаш стихотворенията, това с Америка е „Повест“. Упс, не знаех за роднините 🙁

 8. Червената къща е много яка. Трябва да и се направи по-хубава фотосесия, докато не се е саморазрушила.

  Аз не съм запознат с региона, ама това да не е Цигов чарк случайно?

 9. @Павел: прав си за снимките, но имаше хора в нея по това време и можех да я снимам дискретно само. Няма да се разруши толкова бързо, тия вили са от десетилетия в този вид, а пък и червената се обитава летем.
  Не е Цигов чарк.

  @frog’n’roll, ако никой не познае ще пиша къде е след седмица.

 10. eh, vtorata e prekrasna…ne se 4udi v kakav stil e, tova niama nikakvo zna4enie v strana kato Balgaria…Da re4em 4e e v Bg modernizam ot 30-tte…Bravo za otkritieto!

 11. Отоговор: Панагюрски колонии.

 12. Дай Боже, сега, когато рудникът вече е изчерпан и не работи да стане отново истински курорт

 13. За нас виладжиите, винаги си е било истински курорт 🙂
  Но сериозно, проблемът е огромен защото тенденцията за презастрояване на всички свободни поляни е много сериозна и скоро нищо няма да остане от стария характер на курорта.

 14. Prekrasni spomeni! Vkliuchitelno ot bakalijata na Bai Krastiu Gospoda:)

 15. Първие ми спомени са от Панагюрски колонии. Роден съм в близкия град Панагюрище. Макар, че от повече от 35 години вече не живея там в съзнанието ми още са живи спомените как като деца си играехме по вилите /голяма част от които освен през лятото не бяха населени/ Добре помня червената вила с плосък покрив. Не си спомням да е имало ОГРАДИ.Спомням си, обаче, че тогава /края на ’70 и началото на ’80 години на XX век/ някои вили бяха разбити и разграбени…

 16. е……… някой ще спомене ли името на фабриканта…..??? Кацаров !!!……….а другия местен фабрикант,, – ЦиЦорков го е превърнал в село !!! Поне преди са обитавали курорта хора от интелигенцията на София , хора с произход, а сега селото се обитава от местни каруцари без образование и произход !!!!

 17. Здравейте,
  за съжаление Вила номер 2 вече не съществува. Била е разрушена миналото лято. Аз също бях на мястото с цел да я снимам, защото правя проучване за региниона и архитектурното му развитие през годините. Чудесно е че сте я снимали на време!!! А за всички, които по някаква случайност имат снимки от старите вили или дори от периода на новопостроените блокове ще ми бъдат от огромна полза. Ако искате да ги споделите може да ми пишете на tsenovanelly@gmail.com, като разбира се ще бъдете посочени като източник на снимката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.