Немските избори

Това мнение първо го писах като коментар в блога на Радан, който счита резултатите на немските избори за „нещо ново“. Съгласен съм, но новото е доста неопределено.

Да, победителят е Гидо Вестервеле. Въпреки доста безличния профил на неговите Свободни демократи  (FDP), те постигнаха такъв феноменален резултат и до голяма степен заради тактическо гласуване на много традиционни ХДС избиратели, които бяха против повторение на голямата коалиция, а и не им се гласуваше за големите партии.

Като цяло резултатът не е съвсем цветущ и говори за това, че и немците вече се чудят как да изберат най-малкото зло:

  1. Ниска (за немските стандарти) избирателна активност.
  2. Най-добрите резултати за всички времена и за трите малки до сега опозиционни партии.
  3. Феноменален успех на „Левите“ и трайното им устанояване като легитимна сила вече и в западните провинции. Още повече като се има предвид масираната медиина война срещу тях и фактът, че в много отношения са изцяло протестна партия.
  4. Два процента за Пиратската партия или почти милион избиратели.
  5. 1,7% невалидни бюлетини или около 800 хил. гласа. Това не е от неграмостност.

Все пак смятам, че е по-добре да има профилирано управление като следващото, с профилирана опозиция. Голямата коалиция не е много демократичен вариант.

И закачка: Менторите и партньорите на ГЕРБ и Бойко на запад, баварският клон (но отделна партия всъщност) на ХДС – Християн-социалният съюз (CSU) също записва най-ниския си резултат в следвоенната история на страната: 42,6%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.