Халтурата на Бузлуджа

Това лято случайно ми се отвори възможност да посетя паметника на Бузлуджа. Заслужаваше си.

От предишни мои постове не един път си е проличало, че съм фен на паметника пред НДК и го считам за културна ценност с голяма артистична стойност. Авангарноста му не може да се отрече.

Паметникът на Бузлуджа е друга история. Общо взето е наистина перфектен представител на ценностите и качествата на БКП преди, и БСП след промените.

Ретроградността на цялата концепция и липсата на каквато и да е иновативност в него са поразяващи. Това е една необикновена църква на комунизма с почти всичките й църковни елементи:

 1. ритуална зала с мозайки, купол и мраморен под като византийска базилика,
 2. висока камбанария,
 3. не една, а две свети троици по мозайките: Благоев, Димитров, Живков плюс Маркс, Енгелс и Ленин (межународните са по важни и са директно над олтара),
 4. вместо Христос Пантократор, на купола има сърп и чук,
 5. вместо кръстове, навсякъде по мозайките пърхат петолъчки.

И сякаш, за да прикрие напълно безидейната и назадничава същност на проекта, аркитектът е решил да му даде „авантгарден“ вид. Как? По най-елементарният начин – като го направи да изглежда като летяща чиния, „нещо от бъдещето“. Концептуално това е просто пълен провал за една идеология, която поне на теория се счита за революционна и крайно прогесивна. Реалността е овековечена от паметника добре – халтура.

Следват няколко снимки.

Бузлуджа - общ изглед

Бузлуджа - вход

Купол

Троица с паднал ангел

Като няма друго - поне петолъчки да има

Ритуална зала общ изглед Бузлуджа

Състоянието на монумента в момента пък е прекрасна диагноза за идеологическата мотивираност на столетницата. Просто няма такава. Не им пука. Мозайките се лющят и падат от дъжда през продънения покрив, но е очевидно, че Живков е изчагъртан директно и целенасочено след промените от неговите си хора. Подло и мизерно.

Ще е хубаво да се запази в някакъв вид все пак този паметник. Разказва интересна история за новата ни история и си е уникален. Колко религиозни храмове посветени на антирелигиозна философия познавате?

А изгледът от върха е умопомрачително красив! Дори само за това си заслужава да се посети. Лесно се влиза и вътре, но имайте предвид, че може би голяма част от боклуците на пода са азбестова вата (поне така пише по някои форуми), която е потенциално канцерогенна ако се вдиша. Особено за пушачи, без майтап.

P.S.: По-професионално и по-позитивно мнение за паметника намерих тук.

9 мнения за “Халтурата на Бузлуджа

 1. Заемките от християнска в комунистическата символика е много интересна тема, а Бузлуджа може да е чудесен пример. Имаш ли някъде още снимки от мястото?

 2. Има такъв момент, да. Качил съм малко повече снимки във Фликр.

 3. Kакто вече написах това е просто храм независимо на каква идеология…оттам и алюзиите с базиликите мисля… Но някак си нямя как да се съглася с теб за ретроградността на архитектурата му – можеш ли да пососчиш друг пример независимо откъде по света строен по това време с този скулптурен вид? Аз лично само за църкви се сещам…но аналогията е безспорна, скоро ще има пост и за това…
  поздрави ;-)!

 4. @El: Повече имах предвид ретроградността в мисленето. Абсурдно ми се вижда да се вдига паметник на идеология, която иска да скъса със старите порядки, като изцяло се използват точно най-традиционните и сковани изразни средства: куполна църква с мозайки и камбанария. Защо изобщо трябва да е тип „храм-паметник“?
  Обемът му е експресивен, не мога да отрека, но изборът на класическа летяща чиния също ми се вижда евтин.
  Като цяло го оценявам като едно голямо отбиване на номера от страна на архитекта и художниците.
  По същото време са строени и паметниците в Шумен и пред НДК. Те наистина на нищо не приличат, в добрия смисъл на думата и затова ги харесвам. Дали са красиви, може да се спори разбира се.

 5. ерих фром в ‘концепцията на маркс за човека’ беше писал, че марксизма има някакви паралели с християнството, примерно идването на комунистическото общество като крайна фаза на прогреса е почти същото като идването на божието царство на земята хаха:)) от тази гледна точна храм-паметника на бузлуджа не е толкова противоречив. също и заради това, че авторитарните комунисти много си обичат лидерите и героите. виж само как всички комунистически течения са кръстени на някой голям идеолог: троцкизъм, ленинизъм, маоизъм и т.н. и това обяснява иконите на димитров, ленин и тн в паметника:) в анархизма нямаме бакунизъм и подобни хаха:)) долу героите, да живеят хората!
  иначе си прав, на мен не ми харесва особено църковния подтекст на храма. ама това в крайна сметка е монумент в чест на една партия, която е ставала все по-консервативна с времето, а не на комунизма (поне не на не-авторитарните му варианти). чакай да ти намеря един линк със снимки на паметници от соца..

 6. http://www.viewbookphotostory.com/2009/10/forget-your-past/ ейговна!:)
  номер 8 и номер 12 просто къртят, 12, а номер 16 е като някакъв саркофаг хахаха тия комунистите са ебати хората точно като християни с християнската им некрофилска религия и култуве (мощи, мумии на лидери, тва хлебчето в църквата след меса дето ти го дават, ‘corpus christi’ забравих му името и т.н.)
  ницше ше се окаже прав как цялата ни етика и сичко е християнско, ужас… дори и комунягите не са могли да се преборят с тва..

 7. @epistemic_murk мерси за линка! Много се зарибявам по тия монументи аз, а някои не ги познавах дори. Повечето имат интересна артистична стойност, според мен. Альошите не съвсем де.
  С коментарът ти съм свсем съгласен.

 8. Паметникът е красив по своему…

  Уникален, дори…

  Не знам защо БСП не го реставрират. Нало уж държат на идеологията си?? А това нещо се руши пред очите им!! Срамно е това…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.