Антикомунизъм с 20 г. закъснение

Комитата е написал пространен и достоверен спомен за живота преди 89-та. Добро четиво.

И всичко това, да ни убеди, че не трябва да искаме да вижеем през социализма от преди 89-та…

Сериозно ли има хора днес в България, които мислят за и се страхуват от опасността реалностите описани от Комитата да са завърнат?

Осъзнайте се, борите се срещу вятърни мелници! Това, което беше преди 10-ти го няма от 20 години вече и никога няма да се върне. Никой и не иска да се върне, дори и най-големите носталгици просто си бленуват, защото знаят, че промените са безвъзвратни.

В ерата на Бойко, Станишев, Първанов, Доган, Мартин Димитров, Янев никога няма да има банани само за Коледа, чакане 10 години и прескъпа цена за Лада, само руска телевизия в петък вечер и враждебни келнери сервиращи студени кебапчета. Никога вече. Спокойно.

Така че спрете да ме плашите с глупости като горните!

България има достатъчно екзистенциални проблеми, създадени и от наследството на тоталитарното общество и от провала на прехода. Достатъчно страшни и сериозни са, че да треперя от страх, че всеки момент ще колективизират земята в ТКЗС-та и ще пратят студентите по бригади и ще забранят частната собственост.

Повечето от тези днешни проблеми са типични не за посткомунистическа, а за бананова република – липса на средна класа, интелигенция, състояща се от обикновени служители в чуждестранни фирми, плащащи брутални ипотеки на чуждестранни банки, олигархия над закона, разсипано образование, несъществуващо здравеопазване, дебилизирани с чалга, сериали и реалитита неуки маси,  несъществуваща полиция и правосъдие, несъществуваща държавност и пълно господство на пазарния принцип „който плаща (е с пари), поръчва музиката“, и това във всяко социално отношение.

Не е ли крайно време опозиционно настроените хора от онези времена, пък и днес, да се осъзнаят и видят, че тези, срещу които се бореха навремето ги изпревариха идеологически, изоставиха стария ред и прегърнаха наистина успешно новия, без да се замислят. И сега пак ни яхат, само че на друг принцип, май доста по-фин и успешен.

Нито един от тези проблеми няма да се реши чрез ортодоксален антикомунизъм. В случая той само помага на тия, дето се усетиха навреме, че властта е пари, а парите са власт.

10 мнения за “Антикомунизъм с 20 г. закъснение

 1. Не беше точно това идеята на текста. Идеята беше да се покаже пълното безмислие на аргументация в днешно време със „златните години на социализма“, както се опитва да ги представи президентът. Не може да има „съсипване“ на тотално съсипаното селско стопанство и индустрия. То затова се провали социализмът, защото беше опукал всички резерви и накрая просто клекна. Това е идеята на текста. Че няма „загубен рай“ към който да се връщаме. Дори и при хора, за които свободата на словото и свободата на придвижване извън България не означават нищо. Заслушай се в аргументацията на БСП, няма начин да не чуеш за съсипаната от синитете (Костов) индустрия и т.н.

 2. Moje da sesajelajva sa sozialisma.No najmashe dostatachno komunisti sa da go prilojat.Polizajat Geshev gi isbi .Komunisma mnogo po-dobre raspredelaj blagata kam obshtestvoto.Nima dnes e po-dobre da chakame podaajnieto na kradzite da dadt pomoshti sa nujdaajshtite se .Pri kapitalisma e mnogo jestoka i bes ogledna eksploataziajta.Savsem sasnatelno kakto industriajta a oshte poveche sels.stopanstvo baha vodeni kam rasruha.Sozialisma prilojen sas savesni upravlenzi dava dalech poveche blaga i horta jiveajt v spokoistvie i dvolstvo.Dnes jivota shtana besvkusen i bes mechti,dnes haroda e samo edna beslichna MASA edna igrachka v razete na maroderite.Lichnosta e smachkana napalno.NO istorijata se varti i svetat i chesnite hora neshte sabravajt sladkiajt jivot pres sozialisma.I ako ima oshte godini sa jivot na tasi semaj to te prinadlejat na Komunisma no s dru vid komunisti chisti po duh i tajlo.Dalech po drugi ot dneshnite sozialisti koito umarsiha Komunisticheskata ideaj kadeto chovek sa choveka e priajtel a ne isednik dneshen.

 3. Тоталитарното общество вече е само спомен, докато комунистите не са а са проблем за обществото и сега

 4. @Комитата – грешките и престъпленията на прехода не могат да се извинят всичките с провала на тоталитарната система. Не може да подскачаме като ущипани госпожици всеки път, когато някой каже истината, че преходът до голяма степен е протекъл зле и е социално несправедлив. Ако ще и Първанов да го казва това, който е активен виновник за повечето несправедливости. Стандартният отговор е – ти си комунист, искаш да чакаме за Трабант или Лада.
  Чрез този защитен механизъм се пречи да се погледне трезво на днешната мизерия и да се потърсят актуалните причини за нея. Убива се дебатът и се подкрепя гнилото статукво.
  Аз на правя голяма разлика в мисленето на истинските червени бабички и искрените днешни анткомунисти. И двете групи осмислят днешното си съществуване само чрез ужасните/прекрасните години на бай Тошо. Далече, далече от реалността.
  В днешно време да си антикомунист е толкова опозиционно, колкото е да си бил яростен антифашист в България през 60-те.

  @Емо – комунистите днес? Тия с фирмите, властта, парите и скъпите коли? Проблем са, да, но не са ли нещо доста противоположно на комунисти? Все пак.

 5. Ами аз мисля, че и преди не бяха особено големи почитатели на Марксистката философия. Просто това беше формата която им позволяваше съществуване по благоволение на съветските освободители на България от капитализЪма.
  Та аз си им викам комунисти по исторически причини, защото е добре да не се забравя генезисът им.
  И вярвам, че комунизма е обречен да се развива по такъв начин, колкото и алтруистични да изгелждат идеите на революционно настроените младежи-комунисти.

 6. „В днешно време да си антикомунист е толкова опозиционно, колкото е да си бил яростен антифашист в България през 60-те“ това защото последните наследници на фашистки партии сдадоха властта през 59-та ли? 😉 мрежите, схемите и наследниците са си съвсем живи днес и се опитват да постигнат легитимиране чрез лъготене за хуманизма и богатия живот на режима на Т.Ж. Не забравяй че има денацификация след 2-рата световна война а тук започнаха да излизат досиета от 2-3 години насам

 7. @Комитата – имах предвид, че да си идеологически мотивиран антикомунист днес не е никакъв акт на опозиционност. Не виждам абсолютният консенсус днес, че колкото по-пазарно ориентирано е обществото, толкова по-добре, да е заплашен дори за секунда.
  Не виждам и Станишев и другите отрочета на висшата номенклатура да са се юрнали с цяло сърце да легитимират старата власт и да доказват колко е била добра. От немай-къде, да не алиенират съвсем червените бабички, споменават по нещо, но дори и бабичките вече виждат, че съвсем не е искрено. Състоянието на паметника на Бузлуджа е доста показателен според мен.
  Хората имат бизнес да въртят, какво ще се занимават с глупости…

 8. станков, къртиш.
  остави ги фанатичните анти-комунисти да строят плашила, които да си громят.
  точно потвърждават тезите на жижек от статията в ню йорк таймс (има я преведена на моя блог бтв)

 9. кои са конкретно тези, които се самоопределят иделологически като „антикомунисти“ в наши дни? съществува ли някакъв социално-обособен контингент в българското общество, дето да е антипод на „червените бабички“? аз мисля че май няма но не съм много запознат..

 10. @stilyo – не четеш достатъчно блогове явно. 😉 Не искам да соча с пръст, защото е глупаво и некрасиво, но активният антикомунизъм е доста популярен и днес, а беше още по-популярен като на власт бяха „комунистите“, разбирай Доган и Станишев. 🙂

  Жижек в Ню Йорк Таймс се питва да си обясни защо, аджеба, чак сега в тази статия: http://baidalai.blogspot.com/2009/11/20.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.