Балади за Берлин, епизод 5

Rotfront – B-Style

Това парче ви го предлагам топло-топло. Излезе това лято. Стилът може би е „Емигрантски Рагамуфин“, както се казва албумът, откъдето е взето.

При всички положения, китаристът и певец на групата е Юри Гуржи, емигрант от Украйна, който заедно с Владимир Каминер е основател на легендарното парти всеки месец в Кафе Бургер – Русендиско.

Русендиско, паралелно с Балканбийтс на Роберт Шоко, са двете течения в Берлин, които се концентрират над музиката на източна Европа. Понякога стиловете се преплитат. Ако знаете Шантел, знаете и за какво говоря. При всички положения преди 5-10 години и двете бяха много ъндърграунд, докато сега са си основни събития в берлинския нощен живот. Мадона, като е тук, отива на Русендиско.

Като съм тръгнал да разправям, да споделя и за Владимир Каминер, за когото споменах по горе. Той, освен диджей, е и писател на разкази. Много талантлив и успешен при това. Стилът му е типично руски, бих казал нещо като Гогол или Чехов, но пише на немски и най-вече за Берлин и неговите странности. Дебютната му книга „Русендиско“ (има и превод на английски) беше адски популярна. Препоръчвам.

П.С.: Сега откривам, че има и негови книги прведени на български. Супер.

Едно мнение за “Балади за Берлин, епизод 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.