За трафичните данни в Германия

Днес мернах тази статия в българската преса и се поразрових малко да видя как стоят нещата с трафичните данни в Германия.

Много обичаме да взимаме за пример Запада като морален еталон. Не смятам, че винаги е обосновано, защото за съжаление и там има тенденции, които не водят към повече демокрация и лична свобода, а точно обратното. И понякога идват до нас като директиви на ЕС.

Законът за записването на трафичните данни и достъпът на полицията до тях в Германия важи още от януари 2008. Някъде февруари голяма група правозащитници са подали протест до несмкия конституционен съд, подписан от 35000 човека.

Конституционният съд все още умува над казуса, но още през март същата година е ограничил някои своеволия в закона и е разпоредил, че не забранява събирането на трафични данни от провайдърите за 6 месеца, но разрешава даването им на полицията само при тежки престъпления, с обосновани съмнения за извършителя и когато всякакви други средства за разследване са невъзможни или с прекалено малък шанс за успех.

Новината от днес, която е и причина за статията във Вести, е, че при дискусиите относно окончателното решение на съда, някои от конституционните съдии са изказали  съмнения относно това дали събирането на трафични данни е изобщо конституционно.

С две думи, в Германия събирането на трафичните данни на цялото население може и да се окаже противоконституционно. Ще се разбере в началото на идната година.

Това сигурно звучи по-добре и оптимистично от ситуацията в България, но да не забравяме, че примерно през 80-те, немците са били против национално преброяване на населението, защото ограничава свободите им. От тогава явно много неща са се променили в неправилната посока.

3 мнения за “За трафичните данни в Германия

  1. Лично на мен не ми пречи да ми следят трафика и телефона.Добре е,че моге да се намери и инфо за положението по света понеже на БГ медиите неможе да се вярва много.

  2. И аз също не се безспокоя, че някой може да ми прослушва разговорите, ако това значи трафични данни.
    И ако това помогне да се осъждат престъпниците. Наскоро майка постррада от телефонна измама и се получи комична ситуация. Аз говоря по единия телефон с полицая/ началник някакъв отдел, а по другия телефон с измамника. И полицаите ми казаха че нищо не могат да направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.