Онлайн обиск

Още малко за челния опит на европейските ни партньори в сферата на електронните граждански права.

Петър Стойков е писал сатирична статия за правото на обиск без съдебно разрешение у нас. Целта му е да критикува доводите на вътрешното министерство за ползите от следенето в интернет.

Като прочетох „обиск“ и нямаше как да не се сетя за нашумелия „полицейски троянски кон“ или Bundestrojaner, за когото се споменава отвреме навреме в медиите тук в Германия. Както сте се досетили по името, става въпрос за даване на техическа възможност на полиция и тайни служби да претърсват и обискират личните компютри на потенциални престъпници и терористи. Тук не става въпрос за следене на трафика влизащ и излизащ от компютъра, а за дистанционно и тайно претърсване на целия хард диск за подозрителни материали.

Ситуацията е мътна, може би нарочно, и не е съвсем регламентирана чрез конкретни закони. Конституционният съд на Германия е обявил някои форми на онлайн обиск за противоконституционни, също някои съдии отказват разрешение, защото обискът е таен и без свидетели.

От друга страна Германия е федерална република и всяка провинция си има собствени закони и директиви по много отношения. Примерно в Бавария, където управляват най-добрите приятели и съветници на ГЕРБ – CSU, е разрешенo да се провеждат тайни онлайн обиски, като могат да се променят и данните на компютъра, който е обискиран. Отделно не е непременно нужно предварително разрешение от съдия, а събраните данни могат да се съхраняват от полицията в срок от 6 месеца. Всичко това се отнася за преследването на потенциални престъпници срещу държавата и народа, национални предатели и терористи.

Дотук ставаше въпрос за полицията. За немските тайни служби е известно, че провеждат такива мероприятия без разрешение на съдия и е излязло наяве, че до март 2009 са проведени поне 2500 такива обиска в Германия.

В немската Уикипедия прочетох, че ситуацията в Англия е още по-еднозначна. Там е разрешено тайно да се претърсват домове и да се инсталират шпиониращи програми на компютрите на заподозрени без разрешението на съдия.

С две думи, управляващите в България могат без никакви угризения на съвестта да казват, че се стремят да достигнат европейските стандарти, при всяка нова стъпка в посока на ограничаване на електронните ни граждански права.

5 мнения за “Онлайн обиск

  1. абе в „борбата с тероризма“ успехи много няма, а в нейна жертва падат главно гражданските ни права…

  2. значи, ако обикновен гражданин ми потъпка правата -всичко е ок, но ако е злата диктатура наречена полиция-нещата стават дебели…Защото, Петре не си писал скоро статия критикуваща дебилизма на много наши сънародници

  3. има голяма разлика, каланвед – и тя е очевидна даже само от въпроса ти.

    защото обикновеният гражданин, който ни потъпква правата, е точно това – един гражданин. от него можем да се защитим физически и чрез закона. а държавната машина… и тя е точно това – държавна машина, която ако започне да те мачка нито може да я победиш физически, нито има закон, който да те опази, защото тя създава законите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.