Разхвърляни размисли за сагата Китай-Гугъл

Ще ми се да знам повече за тази прелюбопитна история.

Официалната версия е, че Гугъл заплашва да се махне от Китай, ако китайските власти не спрат да го цензурират. Цензура, на която Гугъл се съгласи официално преди 4 години. Назованата причина за цялото това нещо е, че вероятно китайски държавни хакери са атакаували гугъл мейл акаунти на китайски дисиденти.

На мен ми е чудно едно. Сървърите на Джимейл са в Америка, атаките са били насочени към тях. По какъв начин махането на Гугъл от цял Китай ще предотврати атаките спрямо същите тези сървъри, които никога не са били в Китай. Няма никаква логика в специфичната реакция.

Включването на Хилари Клинтън, а и китайското правителство в спора показват, че това не е техническа дрязга, а геополитическа шахматна партия, в която залозите са огромни: 350 милиона човека в интернет, с тенденция за рязко покачване.

Чисто от икономическа гледна точка би било абсурдно Гугъл да се махне доброволно от най-перспективния си пазар. Обяснението с хакерите е прекалено елементарно, а и както казах, оттегляне от Китай не би решило този проблем по никакъв начин. Не вярвам и да се случи.

Следното е ясно: тежестта на Гугъл в световен план стана решаваща. Тежестта на Китай – още повече. Геостратегическите сблъсъци вече официално и проминенто преминаха и в Интернет средата.

Интересни времена, да видим какво ще е развитието.

4 мнения за “Разхвърляни размисли за сагата Китай-Гугъл

 1. тежестта на гугъл в китайския пазар май не е в същатата пропорционалност както влиянието на гугъл в световен мащаб. в китай мисля че доминира собствената им разработка байду, при това със значителен процент. изглежда че тия байду имат значителен локален протекционизъм

 2. Да, казват, че Байду е лидерът, а Гугъл има „само“ 30% от пазара. Това са, обаче 100 милиона човека. Също казват, че по-интелигентните и отворените ползват Гугъл и ударът ще е за тях, ако Китай го цензурира.
  Сложно е, четох мнения, че проблемът е, че Гугъл е бил наистина хакнат (не отделни имейли, а самите им сървъри) и реакцията им е толкова остра, защото такова хакване отвън заплашва целия им „клауд“ бизнес модел.
  При всички положения, след речта на Хилари в четвъртък, която беше много остра в дипломатически смисъл и реакцията на Китай е ясно, че напрежението между двете държави излиза над повърхността.
  За мен най-интригуващ е интернет компонентът.

 3. ти какво мислиш за клауд компютинг, има ли перспективи да стане следващия голям пазар? ще аутсорснем ли висчки ай-ти отдели в интернета скоро или няма да я бъде

 4. Трудно е да се каже. Гугъл примерно залага 100% на облака. Пример: Хром ОС.
  Аз си мисля, че тенденцията е наистина в тази посока и много голяма част от нещата ще се преместят в облака. Но не всичко.
  Разбира се не се знае как ще се развият нещата – ако хаквания като горното станат нормални и се раздухват по медиите, тогава хората, а най-вече фирмите ще се уплашат да се доверяват на облака и развитието в тази посока ще се забави.
  Затова и този казус ми е толкова интересен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.