Конспирацията на Стив Джобс

Става въпрос за новина важна за компютърните ентусиасти, но според мен илюстрира добре прекалената ни вяра в информационното общество и илюзията ни, че сме добре информирани.

По-късно днес се очаква Стив Джобс, шефът на Епъл, да представи нещо.

Консесусът на гадаещите анализатори е, че ще е ново интернет устройство, така наречен таблет. Или просто казано – малък компютър с голям тъчскрийн, подходящ за четене на книги.

Епъл и Стив Джобс са известни с наистина впечатляващи продукти, които мигновено се превръщат в култ за много гийкове. Интересът на хората, интересуващи се от електроника и технически джаджи е огромен. Всеки, който малко се занимава с тия неща знае, че спекулациите какво ще бъде представено текат от месеци.

Всеки иска да знае. А няма никаква, абсолютно никаква официална сигруна инфомация за това какво ще е всъщност.

Цялата армия от супер заинтересувани „граждани журналисти“ в ерата на инфомационните технологии, неограничената информация и информационното общество нямат абсолютно никаква конкретна идея за този продукт.

Това не е тайна, която се пази лесно. След като го обявят в сряда, устройството ще е много бързо по магазините, което значи, че освен че е разработено и тествано от много хора в централата на Епъл, вече е произведено в огромни количества в Китай от хиляди работници, които са го виждали, разпространено по света и лежи по всякакви складове, минавало е през ръцете на наистина много хора. Подписани са и много договори с издателски къщи на електронни книги и т.н.

Наречете ме конспиративен теоретик, но щом такъв огромен проект, будещ още по-голям интерес, може да се запази в тайна, много други много по-важни в глобално отношение неща и новини също не стигат до ушите на ароганто тупащите се в гърдите супер информирани индивиди в Интернет.

6 мнения за “Конспирацията на Стив Джобс

 1. Има конспирация , но не толкова голяма както я описваш. Гарантирам ти , че ще стане като с iPhone и въпросното устройство ще се появи 2-3 месеца след като бъде обявено дори може да го отложат до WWDC. Слуховете идва от хората свързани с компаниите които имат договори с Apple било то мобилни оператори хардуерни производители или други подобни. За мен за да задържиш подобна тайна е необходимо да има много добра организация и всичко да се контролира от 15-30 човека на високи позиции в apple , които най-вероятно са го виждали.

 2. Идеята, която извеждаш, е доста интересна. И наистина, Apple по странен начин дава силен аргумент в ръцете на конспиративните теоретици.
  Но не съм съгласна, че чак абсолютно нищо не се знае – има някакви откъслечни данни, които после се потвърждават на практика на 100%. Значи дори може да заключим, че има контролирано изтичане на информация 🙂

 3. @Иван Димов – ще излезе след 2 месеца, всички фирми, които демоснтрираха новите си програмки за него са го виждали. Става въпрос за хиляди хора със сигурност.

  @Василена Вълчанова – права си за откълслечните данни и контролирано изпуснатата информация с маркетингови цели. Всъщност, в случая смятам, че Епъл пуснаха прекалено малко и се разви такъв невероятен хайп около устройството и очакваните му функции, че това им изигра лоша шега – има много разочаровани. Включително и аз.

 4. @Василена Вълчанова като казах , че „Има конспирация , но не толкова голяма“ имах в предвид точно това „има контролирано изтичане на информация“ за повече инфо може да прегледаш тази статия от 05 януари 2010 от macobserver
  http://www.macobserver.com/tmo/article/how_apple_does_controlled_leaks/

  @И.Е. Станков. кратка статистика
  6-gameloft
  6-EA
  1-пеинт програмката
  4-The New York Times
  5-MLB
  Цифрите посочват разработчиците събираме ги и стават 22-ма да кажем , че са 30 и то ако са им дали прототипи което не са направили защото за тази цел си има симулатор ако си пробвал SDK-а за разработка на iPhone някога. Цифрите са съвсем реални уверявам те спeцаилност информатика съм и мисля , че си имам представа за това поне. Тоест дори да знаят за подобно устройство ако не са им дали прототип не са го виждали да не говорим че може да са ги накарали да тестват програмите си в Apple където сигурността е голяма и в действителност не тестват на прототипи .Бях чел статия за това как точно става това тестване и под какъв голям контрол е всичко но не мога да я намеря сега беше някъде в http://gizmodo.com/ . Не са хиляди уверявам те много по малко са от 50-100 , говоря за хора виждали реалния продукт който се показа на 27.

 5. @Иван Димов – дали са 1000 или 100 има значение, но не голямо. Също в изчисленията си забравяш тия дето са ги произвели и сглобили, доставчиците на чарковете, като екрана и т.н.
  Смятам, че си съгласен, че пазенето на такава тайна е наистина трудно.
  Аз просто казвам, че доказателството, че е възможно, показва оганичеността на възможностите ни да се информираме. Особено ако има интерес нещо да се скрие или покрие.

 6. Ще ти дам пример. Аз работя в компания, която има офиси по цял свят. Правим игра за iPad. Никой от офисите ни по света няма физически достъп до устройството и вършим нещата на сляпо и с емулация. Говореше се, че все пак в един от офисите ни в „по-бяла“ държава ще пуснат прототип, но и това не посмяха да направят – параноята е пълна. Тестовете ги извършват самите Apple. Много е забавно, когато ти казват, че има краш, а нямаш устройството, на което става този краш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.