На Черно море без бетон и тълпи

Подозирам, че повечето читатели на този блог, а и на блогове принципно, са раздразнени от презастрояването на родното черноморие, бетона и шума. Отделно подкрепят идеята Иракли да остане природен оазис. И най-вероятно са били поне един път на плаж на Силистар, дълбоко в дебрите на Странджа, почти максимално на юг. Някой от вас са и гледали с любопитство плажа простиращ се от другата страна на река Резовска. Голям, широк, празен пясъчен плаж.

Нека тогава да ви разкажа за много по-големия, много по-широкия и много по-дивия плаж зад ъгъла.

Вижте го на Гугъл Мапс:

View Larger Map

Ако имате Гугъл Earth може и да го премерите с вградената линийка. Kакто и да го мерите няма да докарате под 12-13 км. Ако искате за сравнение премерете и плажа на Слънчев Бряг – огромен и дълъг без съмнение, но повече от два пъти по-малък.

Ако се чудите защо на и зад това природно богатство в Турция няма нито един хотел, то е защото целият район, плажът и започващата директно от него лонгозна гора, страшна като джунгла и издигаща се нагоре по меките склонове на Странджа е обявена за природен парк и там няма да се строи.

Градчето към този плаж се казва Инеада (İğneada) и тепърва очаква да бъде разработено като курортна дестинация. Посещава се най-вече от истанбулци, които търсят спокойствие и алтернативна почивка. С всяка изминала година има и все повече българи, които намират път до Инеада. Като цяло, обаче спокойствието там трудно се нарушава. Е, не си го представяйте и толкова изастанало. Току що в центъра на градчето бе открит доста голям и луксозен хотел с всички възможни удобства. Но той е единствения и не се очертава да се строят нови.

Като цяло почиващите отсядат или в собствени вили или в многото частни пансиони.

Мой близък, голям привърженик на морето и чистия въздух, беше толкова въудушевен от природните дадености на региона, че създаде негова вила, наречена закачливо „Южни Морета„, за да си почива там и за да предлага на приятели, съмишленици и техните приятели възможност да почиват на черноморието, но далече, наистина много далече от шума, тълпите и бетона.

Да се стигне до там не е трудно, ако се пътува от София. Пътят е хубав през цялото време, а в Странджа и много красив. За съжаление достъпът от нашето южно черноморие засега е доста ограничен, защото няма КПП на Резово и трябва доста да се заобикаля през вътрешността, но товя някой ден със сигурност ще се промени.

На страничката на вилата има още полезни обяснения и доста снимки.
Какво мислите по въпроса?

5 мнения за “На Черно море без бетон и тълпи

 1. Прекрасно е, че все още са се запазили непокътнати части от Черноморието. Може би нашите политици трябва да вземат пример в ТОЗИ случай от Турция.
  Ще е интересно да се посети при първа възможност 🙂

 2. Израснала съм в подобна дива природа и искам да я покажа на семейството си, но за жалост няма никакви конкретни резултати от питанията ми. Само рекламен шум ли са написаните мнения? И ако е така…кому е нужно?
  Очаквах някаква реакция И от Вас, г-не, роднина на собственика на вила „Южни морета“.
  Желая повече усмивки и пак усмивки. Весели празници.:):):)

 3. Току що получих отговор за резервация и възможности за почивка във вила „Южни морета“, макар и маркиран като спам в пощата си. Съжалявам за прибързаните думи, които написах преди час.
  Щастие и успех на всички.
  Щастие на всички

 4. Много красиви Странджа и Черно море. Чудесна вила с великолепни домакини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.