Немския конституционен съд и трафичните данни

Добра новина от днес. Конситуционният съд на Германия е решил, че събираните досега трафични данни в Германия са противоконституционни и трябва да се изтрият незабавно.

Голям успех за борещите се за граждански права и неприкосновеност на личността в електронното общество! Особено на тези 35 хиляди подписали се под самата жалба до Конституционния съд, която доведе до това решение.

Дано решението да се отрази и на българския казус по това отношение. Сигурен съм, че, до някаква степен поне, това ще се случи.

Прегледах какво пише в немските медии относно решението и конкретните последствия от него. Шпигел има добра статия по въпроса. В нея следните неща ми направиха впечатление:

 1. Конституционният съд не приема днешната законодателна рамка, а не принципно записването на трафични данни.
 2. Ако се върши по друг начин, записването и изплозването на трафични данни  няма да е противоконситуционно.
 3. За да не е противоконституционно, данните трябва да се запаметяват и съхраняват от телокомуникационните фирми, а не централно от държавата. Съхранението също трябва да е много по-подсигурено и защитено от външни атаки – най-вече чрез криптиране. Достъпът трябва също да е подсигурен, контролиран и документиран. (Шпигел казва, че Chaos Computer Club са допринесли най-вече за тези технически детайли.)
 4. Потърпевшите от разследването и използването на записаните им данни, трябва да имат право на правна защита. Таен достъп до данните може да има само в определени случаи.
 5. Полицията и тайните служби ще имат право да ползват събраните данни. Полицията само с разрешение на съдия. Тайните служби и без.
 6. Идентифицирането на лица чрез ползваните от тях IP-адреси не се ограничава и е разрешено и при леки нарушения (разбирай сваляне на музика и филми).
 7. Телекомите трябва да продължат да имат възможността и ресурсите да съхраняват и предоставят трафичните данни, само че вече с по-сериозните мерки за сигурност. На тях решението им отваря повече работа.

Общо взето това е. На второ честене се вижда, че в крайна сметка, след някои корекции, съхраняването и ползването на трафични данни от телекомите, полицията и тайните служби ще продължи.

П.С.: Писал съм на подобни теми тук и тук.

2 мнения за “Немския конституционен съд и трафичните данни

 1. За форума. Ще го има, но няма да го видите в класическия му, разпасан вид, съжалявам. Причините:

  1. „Анонимните“. Имаше период, през който бях включил възможността да се коментира под всяка статия. Свободно, без да е задължителна регистрация.

  Извинявайте, но често имах чувството, че в част от дописките се изсипва съдържанието на кофата с нечистотиите на българския неофциалeн език.

  Предупредих няколко пъти, че усещането за анонимност в Интернет е твърде сериознa заблуда. Виждах IP адресите на авторите и мрежите, от които влизат в Интернет.

  Имаше такъв веселяшки отговор: „Много важно като виждаш тези числа! (за IP-адресите става дума). Е, хубаво… Докато не бях принуден да разпечатам и дам на едно място един-два форума, заедно с цялата техническа информация. Кой от вас е готов доброволно и стремглаво да се втурне към серия от главоболия?

 2. Публикувано от Атанас Атанасов

  Ако желаете да коментирате тази статия, трябва да сте регистрирани! За целта изпратете мейл до администратора на сайта, като посочите името си и телефон за обратна връзка! Използвайте линка върху името по-горе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.