Рейтинговата магическа пръчица

В света има реално 3 (три) агентури, които определят кредитините рейтинги на общо взето всичко – държави, фирми, синтетични финансови продукти и т.н. Казват се Moody’s, Fitch и Standard&Poor’s. И трите са базирани в Ню Йорк.

Тези 3 фирми определят риска на всякакви инвестиции и по този начин директно влияят на цените им. Рейтингите, които те определят са наистина решаващи, защото не са просто информативни, а реално според тях по закон се определят инвестиционните стратегии на много пенсионни и други застрахователни фондове. С други думи на големите инвеститори, които движат пазара.

Властта им е огромна, а за конкуренция, когато има само три „конкурента“ не може и да се говори. Тези три частни фирми задават настроението на пазарите към инвестиционните продукти.

Същите тези три преди кризата „научно“ и „математически“ обосновано даваха максимално сигурният и висок рейтинг ААА на изкуствените ценни книжа базирани на американския пазар на недвижими имоти, което доведе до тоталното нагълтване на всякакви институционални инвеститори и пенсионни фондове с тях, по този начин спомогна за кредитния балон и в крайна сметка доведе до кризата, от която пострадаха всички. Питайте някой безработен с ипотека в София.

Най-важната от тези три, вчера, в момент когато спекулативният натиск над гръцките облигации беше във върха си, но без никаква промяна на фундамендалните цифри от няколко дни насам, реши, че е време да обяви Гърция за общо взето фалирала и дефакто да забрани на който и да е фонд под държавен контрол да може да купи нейни книжа. Това, напълно очаквано, доведе до феноменален срив в цените им.

Но има и още, заедно с това, без явна конкретна причина, но съвпадащо доста добре с общият натиск над европейските икономики обяви, че и Португалия е кажи-речи толкова зле колкото Гърция и я чака фалит. Забравете лигавите гърци, които не заслужават помощ. Тук нещата преминават в друга сфера, тръгне ли малката снежна топчица надолу по склона няма спиране. S&P я побутна.

Днес европейците, свръх назорени, нещо понечиха да решават за спасителен пакет и цените на гръцките облигации спряха свободното падане. Световните пазари спряха да падат също и се изравниха.

Преди малко S&P реши и обяви, че от днес Испания също е вече по-неблагонадеждна и топката беше побутната още малко и пазарите, най-вече в Европа, пак тръгнаха надолу.

Всъщност няма значение дали „експерите“ от S&P са прави или не и каква им е мотивировката. Смятате ли за нормално това една частна фирма, доказала многократно, че греши волно или неволно, да има силата да събаря и поддържа цели национални и интернационални икономики, само чрез издаване на доклад на няколко експерти?

4 мнения за “Рейтинговата магическа пръчица

 1. ivs, знам че си леко фен на конспиративните теории за голямата задкулисна игра 🙂
  тоя петък същата въпросна агенция вкара даунгрейд на акциите на Goldman Sachs – сега препоръчват „sell“. Резултата също е налице – днес голдман хвърчи здраво надолу. каква е твоята интерпретация на тоя ход – или големите играчи не са координирали предварително, или да се търси някаква политическа мотивировка зад често неадекватните действия на кредитните агенции е малко като да намериш под вола теле. аз лично съм на мнение, че много често обяснението за тези и други подобни явления е „главозамайваща некомпетентност и некоординираност“ отколкото „свръх-прецизна калкулирана машинация на най-високо ниво“.

 2. Стельо, новината е, че на Goldman Sachs може да им държат наказателна отговорност за далверите. S&P тук реагира логично на много сериозна новина.

  Всъщност темата на поста ми не е възможна задкулисна игра, а фактът че рейтинговите агенции имат абсурдна власт и влияние. При толкова много съсредоточена и безконтролна власт, рискът някой да се възползва е прекалено голям.

  За некомпетентността съм също съгласен с теб. Учудващо е, наистина, че решаващи неща в световен мащаб зависят от разни нахакани математичета на Уол Стрийт, които, макар адски умни, реално имат много ограничен поглед над нещата.

  Мен ме дразни концентрацията на влияние, преди всичко.

 3. „Стельо, новината е, че на Goldman Sachs може да им държат наказателна отговорност за далверите. S&P тук реагира логично на много сериозна новина.“

  аз не виждам особена принципна разлика с тоя даунгрейд на Гърция. да не би според теб тази реакция на S&P да е нелогична и необоснована като се вземат в предвид новините около Гръцкия дефицит в последните месеци?

  наистина друг е въпросът за последствията от този ход на въпросните агенции и доколко те с действията си могат да бутат пазара нагоре-надолу. в крайна сметка луд е не този който яде баницата, а който му я дава. отново за мен нещата опират до там – влиянието на тези агенции се базира на некомпетентността на редица инвеститори, които продължават да вярват сляпо на абсурдните им препоръки въпреки фрапиращите грешки, и на неадекватността на разни държавни фондове чиято единствена форма на risk management е да инвестират в ААА без да ги интересува кво точно представлява въпросния инструмент.

 4. Застрахователните и пенсионните фондове са длъжни да инвестират в ААА, това е част от държавна регулация. Същото е и с банките, които не могат да ползват като гаранция за заеми тяхни авоари с облигации с джънк статус, определян пак от тези трите.

  С други думи, на 3 чатни Уол Стрийт фирми е дадена мега регулативна сила, която определя пазара до голяма степен.

  А отностно даунгрейда на Гърция, Португалия и Испания. Там конкретни новини абсолютно нямаше. Ситуацията е такава от седмици, сега просто спекулативният натиск е най-голям и С&П допринесоха към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.