Като рохко яйце

Фен съм на Полша, имам и наистина много приятели поляци и затова развитието на историята с разбилия се президентски самолет в Смоленск ми е много интересна и я следя от близо.

Вчера полското правителство публикува стенограмата от записите на черните кутии. Ето оригиналният документ. Винаги е интересно да се четат не преразкази на журналисти, а конкретните документи.

За тези, които следихме историята, стенограмата не показва нищо учудващо или наистина ново. Просто потвърждава, че полският самолет почти до последната секунда преди стълкновението с брезата се е опитвал да кацне напълно на сляпо. Въпреки притесненията на капитана, че няма да е възможно, въпреки предупреждения и на диспечерите, и на полския капитан на самолет кацнал преди мъглата да се сгъсти, и на автоматичните аларми на самия самолет в последните 30 секунди.

За който познава малко по-добре личността на Лех Качински това също не е изненада. Напълно некорумпиран политик, движен изцяло от идеологически и до някъде религиозни мотиви. Честен, но и често прекалено краен и неспособен на компромиси. Компромисът кацане във Витебск в Беларус на Лукашенко в случая щеше да е наистина разумен.

Като се има предвид всичко това, а и фактът, че целият този полет, дни след официалното честване на Катинското клане, е реално политически стейтмънт на упоритост срещу опитите не Туск и Путин да изградят що годе нормални отношения между страните си, поведението на Русия след трагедията е наистина интересно.

Фигуративно казано, Путин беше готов да застане на челна стойка само и само да не нарани или антагонизира Полша и поляците след шока. Цялото разследване, проведено напълно прозрачно и нарочно максимално с полско участие, липсата и на думичка негативен коментар относно недалновидното и донякъде политически мотивирано решение да се каца, пускането на филма „Катин“ на Вайда по първи канал и поканата полски гвардейци да маршируват на парада на 9 май в Москва, говорят много.

Отношението към съдържанието на черните кутии също беше абсолютно фино. Въпреки разпространението в Полша на неизбежните и абсурдни конспиративни теории от типа „ФСБ командоси доубиват с изтрели в тила оцелели след като са свалили самолета“, Русия дори и не понечи да гъкне за съдържанието на кутиите, а изчака от полска страна да решат кога да ги публикуват.

Очевидно е, че Русия се опитва да се държи по-зряло, кооперативно и със самочувствие във външната си политика, а не както до сега със своя гол тумбак и чифте пищови, да се прави на страшна без покритие.

15 мнения за “Като рохко яйце

 1. Е, има и конспиративно обяснение – че всичко е подготвено от Путин – от катастрофата до кампанията за правене на мили очички на Полша.

 2. Знаех си, че Путин е способен да създава изкуствена мъгла… 😉

 3. Конспиративната версия се потвърждава от факта, че на много места в записа има -не се разбира.
  Освен това , версията за фалшивия маяк, с който е подведен борд1 , се потвърждава . Прави впечетление , разликата в оценката на МТО обстановката между диспечера и пилота на полския Як-40.Защо снижението е запачнало по-рано -именно заради фалшивия радиомаяк. Защо е бил в смоленск самолет Ил-62 с голям екип от ФСБ. Защо пуснатото филмче в интернет с доубиването на оцелелите бе спряно ! Защо 5 секунди преди разбиването на самолета диспечера казва опитайте още един заход. Прави впечетление :диспечера не им казав да отидат на друго литище , а ги пита -кои са ви плановите резервни летища за кацане? И още, още….

 4. Ама вие русофобите, колкото русите и да са добри, все ще намерите нещо гадно да кажете. малко мозък и сърце няма да ви попречи.

 5. Ех Мунчо, Мунчо, какъв ЯК бе братко, какъв ИЛ те гони. Да беше погледал поне RAI-тата на италянците или EURONEWS (на руски език) та да поогледаш за какво става реч. Стига с туй BTV и КАНАЛ 1, че ми се повдига от това да рецитират CNN. Хората (руснаците)се опитаха да помогнат малко, ама като се е рекло, че са лошите … Май някой е прекалил с гледането на РОКИ 1,2,3,4,5,6,7,8,9 …Колкото до русофобията – попрочети малко нашата си изтория, да речем от 18-и век. Може и да разбереш нещо. Между впрочем, браво на ИГЛИКА. Мисли момичето, за разлика от някои други наши „другари“!!!

 6. Радвам се, че очернянето на полския пилот най-сетне свърши. Не може да се възстанови загубата на близък, но невинността му при причиняането на толкова много смърт е доказана.

 7. Русия няма покритие, но има дух и за това може да си се пляска по тумбака. …Но това няма знчение.
  Готина статия!
  Благодаря.

 8. И.Е. Станков, кажи сега за доблестните руснаци още веднъж. И всички отгоре дето се изказват в защита на руските власти. То не е нужно да си русофоб, за да видиш руснаците как се дънят сами. Виж тук.

 9. @Pavel – Гига-излагация, няма какво да се говори.

  С подчинени – мародери трудно се прави нормална външна, а и каквато и да е политика.

  Само се чудя, защо още не съм чул версията, че Путин им е наредил да го направят. 😉

 10. Не зная дали определението на това което мисля е точно „конспирация“ …само че , налага се … странна катастрофа на полски правителствен самолет на територията на Русия, непонятни и невери обяснения ог страна на руски държавни органи, разследване , което не казва нищо , и като капак кражба на кредитни карти …тук става още по мъгляво …1.30- 2.00 часа след катастрофата картите са ползвани- кой е могъл веднага след катастрофата да ползва картите на загиналите ??? Май се налага ужасяващата версия , че тези които са доубили оживелите от причинената от руските спец. служби катастрофа на полския правителствен самолет са единствените , които са имали възможност да оберат труповете …

 11. откъде точно се „наложи“ тая версия, не става съвсем ясно. единственото, което стана ясно е, че шайка военни с нисък морал и още по-ниско ниво на интелигентност са видели ‘удобна’ възможност да помародерстват като откраднат кредитни карти.

  че ще ги заловят веднага е съвсем очевидно, така че да се твърди че това е някаква оркестрация на руските спец-служби е повече от инфантилно.

 12. Странно – все още има идиоти, които вярват, че руснаците са направили конспирация?!

 13. Статията е написана хубаво и максимално точно.Аз също на руския сайт следях цялата изписана информация по темата така че този коментаре точен и уместен.Хубаво е да се вижда обективно какво прави Русия защото от тази катастрофа можеха да се изопачат много факти и да се прехвърли вината на тях.Още веднъж благодаря за статията и за позитивното мислене.

 14. Много болни мозъчета на български слагачи и новоизлюпени демократи. Грешката на руснаците е, че се оставиха да бъдат заблудени от „нашите другари“ и сега сърбат поарата на братската дружба.

 15. Мен, май си прав – все още има идиоти, на които им се привиждат световни конспирации. Предмет на конспирациите е в този случай е кой мислите? Един от братята Качински. Само че, от статии в германски и швейцарски вестници излиза, че на полските пилоти май не им за пръв път да правят такива фокуси с приземяването на места, където това е меко казано рисково. Все си мисля, че това едва ли е инициатива на самите пилоти. По скоро съм склонен да вярвам, че пресинга на брат Качински си е бил доста голям. То бива русофобия, бива, ама чак до такава степен (самоубийствена) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.