Не е плаж като плаж

Тази година си изкарах морето на плажа на Инеада, на 20-тина километра южно от Резово. Мой роднина има вила там, в която предлага и места за гости. Писал съм и преди за мястото.

Сега не мисля да пиша много, а просто да пусна няколко снимки от плажа. Просто ми е трудно да опиша тази природна забележителност. Не съм виждал и се съмнявам някъде да видя по-голям, по-впечатляващ и по-див плаж.


Някои от снимките имат хора на тях, само така може да се догатнат монументалните размери на пясъчната ивица. И на двете снимки градчето се вижда в дъното, просто е различно отдалечено от точката на снимане.


Пясъчните лилии тук ги берат за букети. Нелепо е, но спокойно, няма риск да изчезнат – много са и вървиш покрай тях с километри.


Това е вливът на Буланик дере – странджанска река тип Велека, но малко по-малка. Божествено място. Хора тям няма, стъпките в пясъка са от плажуващи крави.
Ако погледнете на картата, ще видите, че е малко преди средата на плажа като тръгнете от Инеада. Станахме в 6 часа, за да го стигнем навреме и да можем да се върнем по обяд преди да сме получили слънчев удар. Да стигнеш до края на плажа за един ден и да се върнеш е абсолютно немислимо, освен ако не си екстремен спортист. Иначе гледките, самотата и спокойствието са зашеметяващи.


Вместо довиждане, един стандартен залез над Странджа погледната от плажа.

За хора, които обичат тъкмо морето и природата, а не шумотевицата и тълпите, които вече инстинктивно свързваме с него – това е мястото.

10 мнения за “Не е плаж като плаж

 1. А как стои въпроса със визите и кое КПП пресичаш, това на М. Търново ли? Щото мост над Резовска при Резово няма, нито КПП?

 2. Визи няма, трябва зелена карта за колата, която и на границата може да се купи.

  Иначе зависи откъде идваш. Ако си от вътрешността (София), си минаваш през Капитан Андреево.
  Ако идваш от нашето черноморие, трябва да заобиколиш през Малко Търново. На резово все още няма пропусквателен пункт.

 3. Невероятно място. Миналата година бях там – като няколко години поред гледах мястото от Резово. Моите снимки са подобни – празни плажове, малки и кипри вили. И най-вече спокойствие. Добри пътища, лесно се стига до Игнеада.

 4. @diyana – Да, мястото наистина е уникално откъм природни дадености. Колко са кипри вилите и къщята в градчето, за това вече може да се спори. 😉
  А за стигането, да, пътищата нямат никакви дупки в Турция, макар да ги правят по някаква примитивна метода. И наистина се стига лесно.

 5. Как мога да резервирам места в хотела за почивка на семейството ми? Пише се доста, но няма конкретна информация. На питането ми по мейла, който е публикуван…няма отговор. Благодаря предварително за отговора Ви.
  Хубави празници.

 6. Искам да поднеса извинения за написаното преди малко, защото в пощата си получих, макар и маркиран като „спам“ отговор от д-р Игнатов за възможностите за почивка във вила „Южни морета“. Благодаря.

 7. Zdravejte!
  Bihme iskali da otsednem vuv vila Juzhni moreta za 4 no6tuvki v perioda priblizitelno okolo 4 avgust – 8 avgust. Nie sme 2 vuzrastni s 2 deca – na 16 i 8 godini.
  Ima li svoboden ednostaen apartament i kakvi sa cenite?
  Molq vi da popitate sobstvenika.

  Blagodarq.

  P.S. Nie sme biolozi, ot Varna.

 8. Здравейте Елена,
  не сте оставила никакъв имейл за контакт и няма как да отговоря.

  Най-добре напишете едно писмо на Др. Игнатов на contact[кльомба]igneada.eu

  Той ще може да ви отговори конкретно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.