Мобилни размишления

Истински вълнуващите иновации в днешно време се случват в сферата на смартфоните. Настолните компютри и лаптопи достигнаха едно плато на производителност и функции и са се закрепили там без голям потенциал за революционни подобрения.

От друга страна сред производителите на умни телефеони тече невероятна конкуренция, която води и до все нови и нови възможности и функции.

Джобен компютър или не съвсем?

Звездите сред платформите днес са iOS на Apple и Android на Google. Microsoft се опитват да влязат пак в играта с Phone 7, HP залагат на Palm webOS, Blackberry малко поизостанаха, а Nokia бива отписвана от много отвъдокеански анализатори. Сигурно е едно, на пазара няма място за толкова играчи.

В момента сякаш консеснусът е, че Епъл и Гугъл ще доминират. Но не съм съвсем сигурен, че е така.

Развитието на смартфоните е свръх динамично, но в много ранна фаза. Ако погледнем трезво на нещата се вижда, че нито една от системите в момента не е достатъчно мощна. Айфона има измсислен мултитаскинг, Андроида е някаква джава машина смучеща ресурси върху Линукс ядро. Не е ли странно, че засега само оплютия Симбиан на Нокия поддържа външни дискове през USB порт? Абсолютно елементарна функционалност. Съвсем малко телефони имат, а и системите им не поддържат HDMI изход за телевизор. Никоя от актуалните системи не може да подкара и елементарен софтуер написан за десктоп компютър.

Затова си мисля, че играта всъщност съвсем не е започнала и лидерите в съвременните смартфони няма да са непременно лидерите в джобните компютри от утре.

Стискам палци на Nokia

В целия този хаос аз си имам един фаворит, на който стискам палци – Нокия. Много ги считат за супер зле в момента, но в дългосрочен план само те предлагат приемлива алтернатива – истински отворени системи, чиято основна цел не е да ви шпионира. Епъл са били винаги затворени, което си е легитимно решение, а мисията на Гугъл е да събере възможно най-много информация за всичко и всички. Някак си да им дадеш да са собственици на единственото устройство, което е винаги със теб и ти знае и кътните зъби е просто нелепо.

Харесвам Нокия заради 2 причини – супер хардуера и отворения код. Новата N8 е първият телефон, който реално прави снимки неотличими по качество и дори по-добри от нормален компактен фотоапарат. Няма алтернатива. Отделно Симбиан е наистина отворена система, дори аз като напълно външен човек допринесох за премахването на един-два конкретни бъга в един компонент. Просто ей така.

MeeGo

Но Симбиан е платформа за смартфони, като Андроид и айОС. Бъдещето не е там. Голямата ми надежда за истински джобен компютър е MeeGo на Нокия и Интел, която ще излезе няй-вероятно идната година на телефони с Атом процесори и х86 архитектура. Реален Линукс на всички нива, който може да подкарва реални линукски програми. Хубавото е, че благодарение на Qt, програмите за новия Симбиан също ще вървят и на Мийго, което създава платформа от десетки до стотици милиони инсталации. За контрола, който дава отвореният код да не говорим.

Ако Нокия си свършат работата, както трябва, съвсем скоро другите играчи може да започнат да изглеждат като бедни роднини. Ще видим.

Най-четените българи в Интернет?

Ако следите сферата на мобилните играчки, няма как да не четете Engadget и GSMArena. По целия свят ги следят. И какво се оказва, GSMArena са българи всичките, а в култовия Engadget огромно количество от статиите са писани от ‘Vlad Savov‘.

Странно ми е защо никъде не съм прочел на български нищо относно тези автори.

Ако не друго, английският на Владо Савов е напълно феноменален. А пичовете от GSMArena са интернет институция. От завист ли нищо не се говори за тях, що ли?

При всички положения браво и на двете страни, съмнявам се да има по четени българи от тях в интернет, пък и изобщо.

Беше интересно да се следи виртуалният дуел между Engadget и GSMArena относно Н8. Савов елегантно и византийски поддържа про-Епъл линията на Engadget на негативизъм спрямо Нокия, докато GSMArena някак си вкарват по-неутрален поглед и според мен са по-достоверни.

Ето мало примери.
Относно камерата на N8:
GSMArena vs. Vlad Savov

Ревю на целия телефон:
GSMArena vs. Vlad Savov

5 мнения за “Мобилни размишления

 1. На мен също ми допада MeeGo, но като цяло опитът ми с разни такива миниатюрни устройства е горчив. Последния път ми се наложи да използвам 10″ нетбук като временен (около половин час) заместител на компютър. Просто е невъзможно да се използва нормално клавиатурата и туй-то. Може пък да не е правен за хора с дебели пръсти, знам ли и аз.

 2. @Маркуча – джобните компютри със сигрност не могат да заместят нормален компютър, но не е и това идеята. Абсолютната им мобилност дава достатъчно много поле за изява, различна от тази на десктопите. Тезата ми е, че в момента сме в много ранно ниво в развитието им всъщност и има много поле за развитие нагоре.

  За нетбуците мненията са много различни. Моят NC10 напълно замести стария ми лаптоп и го ползвам като напълно пълноценен компютър вече 2-ра година. За по-дълги сесии го включвам в телевизора. Клавиатурата не ми пречи, но спред мен при NC10 е по-добра и ползваема от повечето други нетбуци. Това ми беше основен критерии при купуването.

 3. ivo, put your money where your mouth is дето се вика 🙂
  сега е момента да вземеш акции на Nokia и да шортнеш втората по-големина компания в САЩ Apple. не е ли показателно какво мисли по въпроса пазарът обаче:
  http://www.dailyfinance.com/company/nokia-corporation/nok/nys/short-interest

  и

  http://www.dailyfinance.com/company/apple-inc/aapl/nas/short-interest

  очевидно хората, които играят с пари не ги притеснява „балона“ на апъл, но пък не са много ентусиазирани за нокиа. иначе така теоретично може да си анализираме безспир..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.