(Бивш) архитектурен хаос

Това се явява спонтанно продължение на поста ми относно нуждите от свеж архитектурен подход в България.

Нямам спомен сграда да ме е карала да избухвам в смях, но тази на снимката винаги ми подобрява настроението. Охлювът на Симеоновско шосе е скучна, бедна на фантазия постройка в сравнение с това.

Достатъчно ми е да погледна няй-лявата колона прозорци на предната фасада, за да ме напуши на смях. Нито един прозорец не си прилича с друг, едното е балкон, другото е малка бойница, третото е витрина и т.н. Огледалните малки стъкълца на първия етаж са черешката на тортата! С перваз за саксийки. Первази имат само тези, на които им трябват.

Вторият етаж като цяло също радва. Забележете прозорците в третата колона от дясно на ляво! А и елегантният вертикален отвор под сателитната чиния на страничната фасада (единствен!) не е за изпускане.

Това нещо архитект не може да го концептуализира. Това е еволюционна архитектура!

Всъщност това е крайният резултат от похвален според мен проект за насърчаване на общото саниране на стари блокове. Етажните собственици трябва да преодолеят неприязънта си към каквато и да е солидарност отвъд входните врати на апартаментите си и в замяна получават държавна/ЕС финансова помощ за общото саниране на блока.

На страницата на проекта има много снимки „преди-след“ и още много забавни естествено еволюирали сгради, сега опаковани обратно в модернистични дрехи.

Ето още малко примери:

Спретнат блок, но най-дясната колона прозорци вкарва екстравагантност.

Вариращата дебелина на фасадата най в ляво е типична.

Другият ми фаворит. Два различни прозореца, две различни тераси и един остъклен балкон за един тип апартамент в рамките на пет етажа.

Има нещо шизофренично в хаоса, който напира под новата обща външна изолация, която напразно се опитва да унифицира, с ярки цветове и прави ъгли, напълно различни вътрешни светове.

Едно мнение за “(Бивш) архитектурен хаос

  1. Половината сгради са станали интересни с тези „дефекти“, и радват окото (като се абстрахирам от цветовете), а другата – не :). Относно Гърция и границата – нямам twitter и затова реагирам тук. Виж това:

    http://www.faz.net/s/Rub99C3EECA60D84C08AD6B3E60C4EA807F/Doc~EFAF2208E67B342368B9C5C24FEED489C~ATpl~Ecommon~Scontent.html

    и по-специално последните 2 абзаца-а.

    Гърците изнемогват, след като Италия и Испания се споразумяха с Либия и Мароко за „прихващане“ на бежанци. По-добре щеше да бъде проблемът да се реши на европейско ниво, от всички страни-членки, а не всеки да се „спасява“ поотделно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.