Nokia N8 – впечатления

Още откакто Нокия обяви новия си водещ модел през април, Н8 ме впечатли и заинтригува. Пълният набор от функции, новата версия на Симбан, най-добрият фотоапарат сред телефоните, плюс марката Нокия са достатъчно причини.

Всъщност си бях съвсем доволен от моят стар 5800, който има общо взето всички функции, за които може да се сети човек, но един приятел ме прикани да „put my money, where my mouth is“ като коментар под моя пост за смартфоните и реших да го послушам. Освен пристъпите на съвестност, че съм разглезен консумерист, който си купува ненужни играчки, нямам други оплаквания от телефона.

Nokia N8

Следя активно тенденциите при смартфоните и решението ми да взема Нокията, вместо нещо китайско или корейско с Андроид на него, или много скъпия айФон беше съвсем информирано.

Н8 не е просто мини интернет таблет за сърфиране и полу-безмислени интернет приложения, което е определението за смартфон на американските блогове, това е хардуерен звяр, който има достатъчно добра операционна система с функции, които конкуренцията няма.

Всички дразнещи неща на стария Симбиан, които познавам от моята 5800 са премахнати и макар че изглеждат почти по един и същи начин, най-късно на 2-рата минута на ползване човек вижда, че Симбиан 3 е съвсем друга класа. Като бонус идва, че Нокия се закани да подобрява и поддържа системата на новите телефони още много време, така че нещата ще стават само още по-добри.

Откъм функции, освен стандартните социални мрежи, интернет уиджети и добри игри като Galaxy on Fire или Angry Birds, N8 предлага функционалности, които другите фирми просто нямат.

HDMI изходът има няколко хитри функции. Игри от типа NFS превръщат Нокията в конзола с кинетични контроли. YouTube, а и всички флаш филмчета в интернет, се гледат без проблем автоматично на цял екран на телевизора. Всъщност от тази гледна точка Н8 е някакъв вариант на GoogleTV или AppleTV.

USB-on-the-Go позволява да включвате всякакви USB устройства в телефона, от най нормални мишки и клавиатури, до външни дискове или специални хардуерни разширения като DVB-H телевизия. Примерно си играя на Angry Birds с мишка на големия телевизор.

УКВ предавателят е супер удобен за коли с най-просто радио въртре. Така всяка бричка с радио може да има 16 ГБ (+ потенциални още 32 ГБ на СД карта отгоре) музикална колекция, когато телефонът е в нея.

Като говорим за коли, OVI Maps стават все по-добри с времето, не само за навигация, но и като източник на гео-информация. Поне тук в Германия има един куп вградени външни плъгини като Qype, Lonely Planet и т.н. А ако си в чужбина, пак мошеш да си ползваш картите, локално запазени на телефона. Излючитело полезно.

За фотоапарта и камерата общо взето всичко е казано – просто няма по-добри в момента. Качеството на снимките е зашеметяващо добро – това просто не е компромис, камера в телефон, това си е истински голям сензор с добра оптика. По-голям сензор от много стандартни фотоапарати-сапунерки.

Достойни за споменаване са и двата дигитални микрофона от двете страни на устройството, които правят изключително добър запис. Ако снимате концерти или подобни мероприятия, това играе много важна роля.

Смятам, че стана ясно, че съм изключително доволен и впечатлен от новата Нокия. Нещата, които ми липсват или са по-лоши от предишния ми 5800 са три: Вибрацията е малко мижава и слаба. Телефонът има само един моно говорител. Много е шумен, но качеството не е кой-знае какво, особено ако идваш разглезен от перфектните говорители на 5800. Липсват ми бутоните за започване и спиране на разговор – нямаше нужда да имитират айФона в тая насока.

Тия дни е модерно автоматично да се плюе по Нокия. Не че донякъде не си го заслужиха със слаботелесните им N97 и N97 mini, но новата генерация смартфони е съвсем друга работа и е наистина много повърхностно да се отписват, само защото иконките им изглеждат като предишните.

Без да се замислям бих препоръчал новия N8 на всеки, който иска пълнокръвен мултимедиен смартфон.

4 мнения за “Nokia N8 – впечатления

  1. Здрасти 🙂 Отдавна чакам нокиата, ама нещо цената още е доста висока.. Ти от къде си я взе? и за колко пари?

  2. В Германия сребърните и черните вървят за около 460 Евро без симлок. Нямам идея кога ще излезе официално в България.

  3. радвам се, че съм те подтикнал към действие, иво 🙂
    но стандартът за мен си е блакбери – аскетично изчистен дизайн (имам ли камера – НЕ) + хладна корпоративна визия. телефон + текст + имейл, тва е.

  4. Хехе, Блакберито си е май наистина най-снобския избор. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.