Керванът върви без и кучетата да лаят

От вчера кметовете на общините могат да бъдат глобявани до 2000 лв. за всяко бездомно куче в градовете им. Това повелява закона, който досега е предвиждал преходен период.

Звучи супер, само дето това е същия този закон, който дава на помиярите много повече права и достъп до медицински грижи от всеки българин, който не може да си позволи да доплати при лекар. И повелява след като се „излекуват“ и кастрират, кучетата да се връщат обратно по места, детски площадки и т.н., от където са взети.

Дневник днес е излязъл с или откровено глупава, или откровено тенденциозна статия, която обявява, че общините не са направили достатъчно, така че хуманно да се погрижат за кучетата.

За съжаление не пише нищо за парите, които общините вече лискат за напълно излишната и безумно разхитителна за бедна България практика, животни вредители да се лекуват и подкрепят, вместо да бъдат ефективно умъртвявани.

Еднственият цитат на сума е от Пловдив. Затворили стария кучкарник под натиск на кучешкото лоби, защото бил „нехуманен“ и сега се планирало да се строи нов – хуманен за 1,3 милиона лева!

Между другото в Пловдив до преди да влезе новият закон имаше около нула помияра, защото програмата по хуманното към жителите на града прочистване от вредители функционираше отлично.

В Пловдив сега имало 700 помияра. Ще се изхарчат 1 300 000 лева да им се построи жилище и подслон. На кучетата.

Колко ще иска кучешкото лоби за оперативните разходи след това изобщо не се споменава.

Недоумявам, просто недоумявам как е възможно българската общественост и граждани да търпят такива подигравки спрямо тях. „Криза е, стягаме коланите, режем соцални разходи и строим кучкарници за милиони“.

Толкова ли е трудно да се види, че шепа дебелооки хитряги експлоатират шепа объркани и екстремизирани еко-активисти и точат яко опърпаната държава с цел супер луксозно и скъпо поддържане на жива еко-система от силно вредни градски паразити?!

12 мнения за “Керванът върви без и кучетата да лаят

 1. Ужас и потрес… От друга страна количеството бездомни кучета се захранва успешно от хората. Къде малки кученца се оставят в кашони по автобусни спирки, къде разни „добряци“ ги хранят.

 2. Да бяха дали парите за награден фонд — по 50 лв. за отстрелян уличен пес. Щяха прочистят София и Пловдив за седмица и пак щеше да остане милион.

 3. Truden,kogato stava vypros za t.n. zashtitnizi i ljubiteli na ulichni kucheta,vyprosyt za tova koj e dushevno zle izobshto ne podleji na komentar.Fakta,che ne shvashtash kakyv e problema v sluchaja samo potvyrjdava diagnozata!

 4. Струва ми се, че отношението ви към бездомните кучета е като към хлебарките – досадни, вредни, паразитни същества. Ако обичате кучета или дори сте израстнали с куче ще ви е доста по-жал да си представите изтребването им.

  Напротив, бездомното куче е едно от най-интелигентните и симпатични животински видове около нас… дори ще ми е жал, ако този вид изчезне и останат само домашните разновидности.

  Вярно, че съжителството им с нас в населените места е трудно, но откога пък чуството на териториална собственост на човек стана по-важно от естественото многообразие на природата… И защо унищожаването трябва да е решението, ако има и други решения…

 5. Отношението ми към бездомните помияри не се отличава от това към бездомните плъхове. Интелигентни социални животни, паразити, които разнасят зарази и могат да бъдат опасни за хората в градовете.

  Израснал съм с кучета и може би затова мога да направя разликата между човек, домашно куче и бездомен помияр. И съм убеден, че позицията ми е човеколюбива, което за мен е основен добродетел.

  Нека да се търси доброволен истински собственик на хванатите помияри до едно ограничено време, ако няма желаещи, просто е нелепо да се харчат повече пари за поддържане и лекуване на бездмните кучета, отколкото за домове за сираци или за много болници.

  Да се говори за естествено разнообразие на природата в едно изречение с „град“ и „бездомно куче“, е меко казано странно.

 6. Абе каквото и да си говорим, всичко опира до степента на „отчужденост“. Аз, например, не харесвам плъхове и щях да съм по-скоро на твоята страна, ако трябваше да ги срещам по-често.

  С кучетата е друго 😉 В съвременния свят сме решили, че модерният град е място само за домовете на хората и най-подходящото място за кучетата е да са затворени в апартаментите… Има декоративни породи, които са си само за апартамент, но принципно естествената среда за животното е навън. И това било нормално за някогашните градове.

  Моят идеал изглежда явно старял и утопичен – да оставим уличните да си живеят свободни навън и да се грижим за тях от разстояние…както реално много хора в момента правят – с усещането за „локалното“ улично куче като за свой … „приятел“, закачайки се с него на минаване и т.н. Ако бтв всички ги чувстваха така нямаше да има кой знае какъв проблем.

  Не те обвинявам… възможно е за днешния свят твоето решение да е по-адекватно… което не значи, че ми харесва.

 7. @kinetic Благодаря ти за цивилизования културен тон на дискусията. Това е наистина освежаващо.

  Основният проблем, който виждам аз е липсата на ресурси и харченето на много пари за луксозно поддържане и лекуване на свръхпопулацията от болни и често вредни улични кучета. Ако България беше държава без финансови проблеми и бедност, то такъв лукс би бил по разбираем, но като знаем в колко тежко състояние са много държавни институции – болници, детски домове и т.н., да се лишават от бюджетни пари за сметка на улични кучета ми се струва просто зловещо.

 8. Рабирам позицията ти. В сегашния момент предлаганото решение, макар и с идеята да е по-хуманно от действителен кучешки затвор или от чисто изтребление, изглежда непозволимо скъпо.

  Според мен достатъчно би било дори само да се обясни по-масово на хората как да се защитят в случай на агресивност от куче. Преди време трябваше да мина в покрайнините на София покрай цяла глутница наблюдаващи ни с внимание кучета. Изтръпнах, но ми обясниха какво да правя и минахме благополучно. Естествено много хора ще се възмутят от подобна позиция, но явно решението не е елементарно.

  Благодаря и аз за вниманието към коментара ми. За финал поздрав с клипче показващо изследвания от гребена на вълната :-))
  http://www.vbox7.com/play:3a4b642f

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.