Обезвредиха Nokia

Днес новият шеф на Нокия Стивън Илоп, канадец, бивш мениджър в Майкрософт, заедно с „бившия“ си шеф Стив Балмър обяви новата стратегия на Нокия: отказ от собствените операционни системи в полза на недоносчето на Майкрософт: Windows Phone 7. Отделно бяха реално убити Ovi, многообещаващият мобилен линукс MeeGo и изключително многообещаващата платформа с отворен код за програмиране Qt, която можеше да обедини платформите Symbian и MeeGo, а и потенциално Android и webOS.

Световният лидер с повече от 100 милиона продадени смартфона само за миналата година, със собствената операционна система Симбиан, решава да затрие всико, за което се е борил през последните 2-3 години и прегръща системка, която не е успяла да се продаде и 2 милиона пъти.

Нещо тук не е наред. Още по-шокиращи стават нещата за всички, които имат поглед над екосистемата на Нокия и няма как да не са забелязали, че последните месеци и седмици бяха много динамични за продуктите на компанията и в много отношения нещата потръгваха. Symbian^3 е несравним със стария Симбиан; N8 е феноменален фотоапарат и видеокамера и не познавам собственик, който да не е доволен; броят на качествените програмки в Ovi Store расте ежедневно; програмистите се бяха вдъхновили от възможностите на Qt; МееGo се очакваше с голямо нетърпение.

Сега Нокия, фирмата с 4 милиадра годишен бюджет за научни изследвания, стана просто производител на телефончета, неразличим от разни китайски и корейски марки. Европа загуби последния си шанс да има водеща фирма в бъдещето на компютрите – мобилните устройства.

Всичко, което правеше телефоните на Нокия интересни и вълнуващи беше убито с един замах – отворения код, фактът, че не са от Силиконовата Долина и предлагат алтернатива, потенциала на Qt и истински мобилен линукс в бъдеще.

Жалко, феновете на фирмата сме повече от разочаровани. Неслучайно се появи хаштага #elopocalypse

А и финансовите пазари реализират, че днес Нокия беше обезвредена. Цената на акцията засега  е надолу с 14% за един ден.

Mission accomplished, Mr Elop.

10 мнения за “Обезвредиха Nokia

 1. Единственото обяснение за това харакири на Нокия е, че искат да прилапат маркетинговия бюджет на Microsoft (заделен за подкрепа на Windows Phone 7).
  Надявам се поне да продадат Qt на някоя читава компания…

 2. Видя ли какво казаха от Intel пради малко – http://blog.laptopmag.com/intel-were-not-blinking-on-meego Това е утехата на фона на факта, че Нокиа беше обезвредена по типично майкрософтски – този път дори не им се наложи да купуват компания…

  Иначе, за Qt – време е да се появи фондация за Qt и изобщо сайтът им да не е под-домейн вече 😉 Все пак това е свободен софтуер, не може да се „убие“ по такъв начин 😉

 3. @Огнян – Нокия нито са толкова бедни, нито толкова зле. Все още си имат стотици милиони печалба, за разлика от много конкуренти с Андроид и WP7, примерно, които са назагуба. Първо бяха обявени за трупове в пресата, без това да е истина, а сега ги обезвредха напълно.

  @turin Да, добре е че Интел държат фронта. За тях би трябвало да е шок също. Изобщо невероятно подла постъпка към партньори и поддръжници.
  Все пак ударът е голям срещу проектите с отворен код, които Нокия поддържаше до сега. Без сериозна корпоративна подкрепа, а и по важното без якия хардуер на Нокия, особено в мобилната сфера, тези инициативи просто губят много. Наистина много. Не че ще изченат, де, но ще е партизанска работа.

 4. пфу, най-после нещо добро от Нокия – симбиян е куца платформа, а меего – още по-зле.

 5. Всъщност Nokia има участие в създаването на Qt толкова колкото и автора на горните редове.
  Наясно ли сте какво всъщност е Qt?И известно ли е на автора от кого и кога е основана Trolltech ,кога компанията беше закупена от Nokia и че от 1996 до 2005 Qt си беше комерсиален продукт.Преминаването на Nokia към Windows по никакъв начин не означава смърта нито на Qt нито на MeeGo.А Symbian наистина си е куца платформа те и Motorola затова се „спасиха“ навреме.

 6. @alex, me Дали Симбиан (особено ^3)е куца може да се спори. Дали WP7 е недоносче с лъскав интерфейс без почти никаква екосистема от програмисти и потребители е общо взето факт.

  Ясно е, че Qt го има от много време за десктопите. Но Qt беше напълно оупънсорснат след покупката от Нокия, част от стратегията на стария мениджмънт, имаше много вълнуващи развития около QtQuick и QML точно в мобилната сфера.

  Сатрият мениджмънт на Нокия беше откровено про-отворен код, на което днес се сложи край.

  Отворените MeeGo и Qt няма да умрат, но вече нямат реалния шанс да се превърнат в легитимна широка платформа в мобилния свят, различна от затворения iOS и гладния за лични данни Андроид.

  Ще си останат малки нишови проекти на оупънсорс ентусиасти, без добър хардуер. Това е тъжният резултат от днешния преврат в Нокия.

 7. Драматично, но правилно решение от страна на Нокиа, според мен. Като някой многостранно емоционално въвлечен в проблема (следвал във Финландия, работил с и за Майкрософт, в момента работещ в оупънсорс фирма), намирам случващото се за тъжния завършек на една арогантна грешка на Калласвуо и компания. По времето на Оллила Нокиа ползваше Симбиан, който си беше независим ОС вендор и Нокиа беше това което е по природа – premium производител с забележително качество и дизайн и страхотен supply chain, позволяващ гигантски обеми и разумни цени (с добър марджин).

  При Калласвуо изпъкват две страшни стратегически грешки. Първо, Нокиа се ориентира и печели bottom billion пазара, който естествено никога не е имала шанса да запази (Shenzhen). Второ, Нокиа напазарува Симбиан, Троллтек и прочее, и решава да стане компания за онлайн услуги, и да престане да е телефонна компания. Все едно БМВ да почне да прави коли за 2000$ и да се позиционира като rental фирма. Никак не мога да си обясня подобно решение…

  Днешната трагедия се дължи на това че Нокиа не е и никога не е била софтуерна компания, даже посредствена такава. Всеки ползвал Нокиа може да потвърди разликата в качеството и стабилноста на телефона (ОС от Симбиан, който не е Нокиа) и на РС софтуера към телефона, който си е писан от Нокиа. Имал съм поне 15 Нокии и почти винаги („почти“ заради 9210i) ОСът е бил перфектен, а РС компонентите трагични, като се почне от инсталатора и се стигне до стабилноста.

  Друг пример, купих първото си Маемо (дядото на Meego) устройство (Nokia 770) през 2005. Беше леко неизползваемо, но явно пътя напред. За следващите 6 години на пазара се появи половин мейнстрийм продукт с Meego/Maemo (N900), и не заради стратегии, а защото проклетията още не е готова.

  Резултатът е че Нокия губи пазарен дял и марджин и на практика тотално губи имиджа си на premium вендор за смарфони. След 12 години само Нокии чаках (като всички) флагмана N97 в продължение на почти година. Като го дочаках установих, че трябва а си харесам нов вендор.

  Microsoft, въпреки всичките си грозни страни, има страхотно developer community и абсолютно конкурентноспособни технологични платформи, както и може би най-добрите развойни инструменти. WP7 е платформа, към която всички имат високи очаквания. Microsoft е фирмата, която успява да поддържа на практика целия свят, що се отнася до софтуер. Нокиа трябва да е щастлива, че може да има такъв партньор.

  Най-важното в случая е, че акционерите на Нокиа си харесаха Илоп, а не някой друг. Очевидно е, че идеята за сътрудничество с MSFT е поне от септември.

  Както и да е, стискам им палци.

 8. Създаването и поддръжката на OS съвсем не е лесна работа.Може би Nokia направи грешка в проучванията и анализа на пазара и трябваше да се ориентира към Android още с излизането му.Положението за Nokia в момента хич не е розово-Самсунг „отхапва“ все повече клиенти в долния ценови сегмент,в „хай-енд” сегмента вилнеят акулите Apple, HTC и RIM.
  Интересно някой замислял ли се е относно дизайна на телефоните.Кога световно неизвестната за някои компания HTC пуска първия смартфон с форм-фактор хоризонтален слайдер и пълноценна qwerty клавиатура,кога първия с touchscreen и кога излизат първите такива модели на Nokia.

 9. @AndroA, alex – Няма никакви съмнения, че Нокия е на зор в последните 2-3 години и имаше нужда да се стегне. Но според мен има огромна разлика от най ниското им падане с пълното недоразумение N97, труден за програмиране Symbian C++ и куц Ovi Store преди две години, до довчерашното им положение на абсолютно вълнуващ N8 и E7, първи супер свежи мобилни Qt приложения и въудушевление сред дивелъпърите, изключително добра Ovi Maps, Ovi Store с разтеж стотици проценти на година, и предстоящо въвеждане на MeeGo.
  Просто нещата тъкмо си идваха на мястото и дойде Илоп, насилствено лансиран от големите американски акционери.
  Нокия е достатъчно голяма и успешна, дори и сега, да можеше да претендира че е повече от един от производителите на WP7 телефони. Да не забравяме, че тия телефони ще се появят на пазара най рано след 9 месеца, което значи до тогава ще е някаква тъжна агония, в най-динамичното време на развитие в мобилните телефони. А и споразумението с Майкрософт не е изобщо ексклузивно. Просто подигравка.

 10. Решението да зарежат Symbian не е от вчера: http://bit.ly/eFMb4r Android не е чак толкова evil, Google печелят основно от Android Market. Жалко за Symbian^3 обаче, пък и за MeeGo — просъществува само година (http://bit.ly/bQ9VZH), а Openmoko остава почти незабележим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.