„Докторът от Абсурдистан“

Това е заглавието на коментар от Financial Times Deutschland.

И не, представете си, не става въпрос за България.

Абсурдистан в случая е Германия. Тъжно, но факт.

Нека ви разкажа за Карл-Теодор Фрайхер фон унд цу Гутенберг, женен за Щефани Графиня Бисмарк-Шьонхаузен, защитил докторантура по право с най-високо отличие в университетът в Байройт, Бавария. Той е най-популярният политик, с подкрепа от над 60%. Бива харесван от поддръжниците на всички партии. Ако питате защо, ще ми е трудно да отговоря. Аристократът не е постигнал нищо съществено в кариарата си до сега, но изглежда и говори пичовски. А и всемогъщият таблоид Bild го лансира и подкрепя непрекъснато.

Защо фон унд цу Гутенберг е звездата на немския политически небосклон май може да се отговори най-добре с друг въпрос „защо Цар Симеон Втрори беше зуперзвездата на българския небосклон през 2001“? Не търсете логика. При германците, поне, сме свикнали да я намираме, но е и тук. Не и при „Гути“, както го наричат феновете.

Миналата седмица излезе рецензия на дисертацията от немски професор, който обяви, че е намерил няколко пасажа в нея, които са дословно копирани от вестници без да е отбелязано, че са цитати и кои са авторите. Типичен пример за плагиатсво, което в научните среди се счита за абсолютно неприемливо поведение и кражба.

Гутенберг заяви, че обвиненията, че работата му е плагиатска, са абсурдни. Това беше в четвъртък.

До петък се организира група интернет активисти, които се захванаха да гугълват части от дисертацията на Гутенберг и общо взето в минутен такт откриваха нови и нови копирани и нецитирани текстове. От вестници, списания, първокурснически работи, пътеводители, а и цели трудове на научното звено на Бундестага.

Гутенберг обяви, че вероятно все пак има „недоглеждания“ в работата и временно се отказва да го наричат доктор, но и че след изясняване на обстоятелствата ще си продължи да ползва титлата. Това беше в петък.

През уикенда се оказа, че в около 70% от станиците на дисертацията има плагиатски текстове. Цу Гутенберг джентълменски обяви, че се отказва от тилата доктор, защото е направил технически грешки, в тежкия си 7 годишен труд над дисертацията.

По последни данни почти няма страница в работата му, в която да няма крадени текстове. Вижте тази графика:

Всичко в черно и червено са страници с поне един краден текст на тях.

Министърът беше атакуван от опозицията в парламента, но просто не помръдна и отказва да подаде оставка. Твърди, че това са технически грешки. Коалицията на Меркел го защитава напълно.

Фактът, че е арогантен тепегьоз е ясен. Но поведението на Меркел(самата тя учен), партията му, голяма част от научните среди в Германия, а и фактът, че народната подкрепа към министъра се е качила до 73% след скандала, са повече от притеснителни и наистина заслужават определението Абсурдистан. Последният щрих беше снощи, когато от университета в Байройт учтиво обявиха, че му отнемат титлата, както той е помолил, но заради технически грешки. И нямат намерение да разследват повече дали е плагиатствал нарочно.

Германската наука и интелигенция получи невероятен удар! Интелектуален крадец, лъжец и мошеник остава министър и е все още най-популярният политик изобщо с перспектива да стане канцлер.

А това е първа страница на вестник Билд от днес („Да, ние стоим зад Гутенберг“):

4 мнения за “„Докторът от Абсурдистан“

  1. приликите с нашия титулуван, ерудиран и високо-образован лидер на ндсв са стряскащи.
    аз за пръв път виждам цу гутенберг на тази снимка между впрочем, но ми вдъхва невероятно доверие и кураж за светло бъдеще. визията си е визия, фактите са без значение 😉

  2. Е все пак му подадоха оставката 🙂

  3. @Bloodymirova, да – по-добре късно, отколкото никога. Но като цяло поведението на много хора при този случай беше неочаквано безотговорно и антинаучно. А цу Гутенберг все още не си е признал истинската вина, че е преписвал съзнателно и не е изказал извинение за това. Изключително безочлив, самовлюбен тип.

  4. haha „zu Googleberg“… sega nali e podal ostavka i kato MP, imat svoboda da go razsledvat. Vse pak kolkoto i da pravish sravneniq sas Simeon ot NDSV, struva mi se 4e ne e 4ak tolkova nagal s ogled na razvitiqta ot poslednite dni.

    Nashiqt absolutno bezo4liv „tzar“ prodalzavashe da zagrabva imoti dori i kogato obshtestvenata podkrepa za nego be svedena do nula.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.