Фукушима е провал

Трудно е да се критикуват японци след това, което се случи на страната в петък. Страховито, библейско бедствие. Обикновените хора преживяват неописуеми изпитания.

Но това, което се случва във Фукушима и което заплашва още повече обикновените японци е меко казано скандално.

Провалът на японските ядрени експерти е страховит. Знам, че звучи еретично да се критикуват „перфектните, дисциплинирани“ японци. Звучи абсурдно да се мисли, че те могат да се провалят особено в такава техническа сфера.

Но всеки, който се е е занимавал малко повече със култура на безопасност в ядрените инсталации ще ви каже, че японците имат огромни проблеми и са много зле в тази насока. Културата им „да не се изложим“ води до прикриване на всякакви проблеми, докато те не станат много тежки и очевидни за всички. При ядрените инсталации това е фатално.

Ясно е, че природната стихия беше феноменално мощна и неочаквана, но не е успех че реакторите не паднаха от земетресението. Всякакви най-елементарни цивилни сгради си стоят непокътнати от труса, та точно реактора ли да очакваме, че ще се срути.

От земетресението насам обаче, мениджмънтът на всесилната и арогантна TEPCO, чиято е централата, е трагичен. В момента поне 4 от 6-те реактора в централата са в критично положение и както изглежда извън контрол. 4 дни вече положението става все по-лошо, дори и в реактори като 4-тия, който е бил изключен и охладен по време на земетресението. Това са абсолютно недопустими неща.

Информационната политика е такава, че повече объркват отколкото информират, експерти от целия свят се чудят как да спекулират какво се случва. Информация за проблеми идва след като вече не могат да се премълчат. За супер сериозните проблеми на 4-ти реактор научаваме днес, едва след пожар в басейна с отработено гориво (брутална авария). Дочува се, че и блок 5 и 6 също не са под контрол, макар че също са били в ремонтен режим по време на земетресението.

И това е най-лошото, дочуват се само някакви откъслечни информации, които и понякога си противоречат. Очевидно е, че много неща се крият. За какъв скандал става въпрос, след като самият министър-председател на Япония се оплаква пред журналисти, че час след взрив във 2-ри блок никой не му казва какво става!?

Това създава параноя и липса на доверие в експертите, които понякога могат да са много по-опасни за населението от самата радиация.

Затова, преди да продължим да боготворим японските специалисти, да помислим хипотетично. Ако след земетресение в Козлодуй развитието в централата и начина по който се подава информация бяха 1:1 като тези в Япония, нямаше ли да сме бесни и уплашени от криенето на информация и пълния технически и управленски провал в централата?

2 мнения за “Фукушима е провал

  1. същите недомлъвки гледах от CEO-то на тойота миналата година при проблемите с техните автомобили. тая японска форма на мениджмънт и пълна неадекватност в кризисни ситуации е просто тотално неприемлива, особено сега.

    а тука изкупиха йода, запасяват се мощно 😉

  2. Да заради тия неадекватно построени, лошо управлявани, допотопни реактори в Япония, най-накрая ще се налага и Козлодуй да се затваря преждевременно, а Белене може напълно да го отпишем, макар че проектът е несрванимо по-добър.

    Иначе да, нещо много се пуашите на западния бряг 🙂 Ама и в Бургас си капват йодна тинктура на захарче, така че са разпределени нещата. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.